COD GALBEN DE PLOI 12.10.2015
În intervalul orar 10.00-18.00 va ploua pe arii extinse în estul și sud-estul țãrii unde local cantitãțile de apã vor depãși 20...25 l/mp, iar în sudul și centrul Moldovei și în Dobrogea izolat 40 l/mp. În nordul Carpaților Orientali vor fi mai ales ninsori și condiții de polei. În nordul Moldovei și în estul Transilvaniei precipitațiile vor fi mixte.
Vântul va avea intensificãri cu viteze de 55...65 km/h în estul Munteniei și în Dobrogea, iar la munte vor fi rafale de peste 80 km/h.
COD PORTOCLAIU de PLOAIE SI VANT-11.10-12.10 ora 18
În intervalul menționat, va ploua și se vor cumula cantitãți de apã ce vor depãși local 25...30 l/mp, iar în nordul Olteniei și al Munteniei, în sudul Moldovei și Dobrogea izolat 50 l/mp. În Carpații Orientali va ninge și se va depune strat de zãpadã, dar temporar vor fi și precipitații mixte și se va forma polei. Precipitații sub formã de lapovițã și ninsoare se vor semnala și în zonele montane înalte din restul țãrii, dar și în nordul Moldovei și în estul Transilvaniei.
Vântul va avea intensificãri cu viteze de 55...60 km/h, mai ales în regiunile sudice, iar în sudul Banatului, estul Munteniei și Dobrogea, precum și la munte, vor fi rafale de peste 70 km/h.
Procesul de rãcire se va accentua, vremea devenind deosebit de rece în toate regiunile, dar cu precãdere în cele extracarpatice.
În intervalul menționat, în județul Suceava și în zona de munte a județului Neamț, stratul de zãpadã va depãși 10...15 cm, vor fi intensificãri ale vântului de peste 70...80 km/h, viscolind temporar ninsoarea.
COD GALBEN AVERTIZARE METEOROLOGICA
În intervalul 10.10-11.10.2015, ploile se vor intensifica și se vor extinde în jumãtatea sudicã a țãrii. În Banat, Oltenia, nordul Munteniei, se vor cumula cantitãți de apã de 20...25 l/mp și izolat, îndeosebi în Munții Banatului și în Carpații Meridionali, peste 40...50 l/mp. La munte, la peste 1800 m, în cursul nopții de sâmbãtã spre duminicã (10/11 octombrie), precipitațiile se vor transforma în lapovițã și ninsoare.
Vântul se va intensifica în sud-vestul și sudul teritoriului, cu viteze la rafalã de 50...55 km/h, iar în sudul Bantului și pe creste, va depãși temporar 70 km/h.
În intervalul 11.10-12.10 vor fi precipitații în toatã țara, iar cantitãțile de apã vor depãși 25 l/mp și izolat 50 l//mp, mai ales în jumãtatea sudicã și în zonele de munte. Vor fi ploi, dar în zona Carpaților Orientali vor predomina ninsorile și se va depune strat de zãpadã. Precipitații sub formã de lapovițã și ninsoare se vor semnala și în zonele montane înalte din restul țãrii, în jumãtatea de nord a Moldovei și trecãtor în estul și sud-estul Transilvaniei.
Vântul va avea intensificãri în majoritatea regiunilor, depãșind temporar 60...70 km/h, îndeosebi în sud, sud-est și în zonele de munte.
Procesul de rãcire se va accentua, iar vremea va deveni deosebit de rece în toate regiunile, dar mai ales în cele extracarpatice.
COD GALBEN AVERTIZARE METEOROLOGICA
În intervalul 10.10.2015-11.10.2015, ploile se vor intensifica și se vor extinde în jumãtatea sudicã a țãrii. În Banat, Oltenia, nordul Munteniei, se vor cumula cantitãți de apã de 20...25 l/mp și izolat, îndeosebi în Munții Banatului și în Carpații Meridionali, peste 40...50 l/mp. La munte, la peste 1800 m, în cursul nopții de sâmbãtã spre duminicã (10/11 octombrie), precipitațiile se vor transforma în lapovițã și ninsoare.
Vântul se va intensifica în sud-vestul și sudul teritoriului, cu viteze la rafalã de 50...55 km/h, iar în sudul Bantului și pe creste, va depãși temporar 70 km/h.
În intervalul 11.10-12.10.2015 vor fi precipitații în toatã țara, iar cantitãțile de apã vor depãși 25 l/mp și izolat 50 l//mp, mai ales în jumãtatea sudicã și în zonele de munte. Vor fi ploi, dar în zona Carpaților Orientali vor predomina ninsorile și se va depune strat de zãpadã. Precipitații sub formã de lapovițã și ninsoare se vor semnala și în zonele montane înalte din restul țãrii, în jumãtatea de nord a Moldovei și trecãtor în estul și sud-estul Transilvaniei.
Vântul va avea intensificãri în majoritatea regiunilor, depãșind temporar 60...70 km/h, îndeosebi în sud, sud-est și în zonele de munte.
Procesul de rãcire se va accentua, iar vremea va deveni deosebit de rece în toate regiunile, dar mai ales în cele extracarpatice.
Valorile termice se vor menține mai scãzute decât cele normale climatologic pentru aceastã perioadã din an. Cerul va fi noros, iar aria ploilor se va extinde treptat, începând din sud-vest. Pe arii restrânse, îndeosebi în Banat, Oltenia și la munte, cantitãțile de apã vor fi însemnate, iar în zona Carpaților Orientali, în cursul nopții, se vor semnala și precipitații mixte. Vântul va avea intensificãri temporare, mai ales în sud și centrul teritoriului, precum și în zona montanã. Temperaturile maxime se vor încadra între 6 și 18 grade, iar cele minime, în general, între 4 și 12 grade.
Vremea va fi mai rece decât în mod obișnuit pentru prima decadã a lunii octombrie.În jumãtatea de vest a țãrii, cerul va fi înnorat, va ploua pe arii relativ extinse și izolat se vor cumula peste 15...20 l/mp. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificãri locale în regiunile sudice și de rãsãrit, dar cu precãdere în extremitatea de sud-vest. Temperaturile maxime se vor încadra între 9 și 18 grade, iar cele minime între 1 și 10 grade.
Vremea se va răci în nord-estul țării, în timp ce în restul regiunilor va fi ușor mai caldă decât normalul acestei perioade. În cursul zilei, local vor fi averse în zonele deluroase și montane. În Carpații Orientali, la peste 1800 m vor fi și precipitații mixte. Seara și noaptea, în sud-vest va ploua în averse pe arii restrânse. Temperaturile maxime se vor încadra între 12 și 23 de grade, iar cele minime, între 2 și 13 grade, mai coborâte spre 0 grade în nord-est.
Valorile termice vor fi în continuare ușor mai ridicate decât mediile climatologice specifice primei decade de octombrie în cea mai mare parte a țãrii. Va ploua pe arii restrânse în estul și în sud-estul teritoriului, precum și la munte.Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 17 și 24 de grade, iar cele minime între 7 și 15 grade.
Vremea se va menține mai caldã decât în mod normal la aceastã datã în cea mai mare parte a țãrii, dar cu precãdere în sud-est. Cerul va avea înnorãri temporare; va ploua pe arii relativ extinse în regiunile vestice, sud-vestice și centrale, precum și în zonele montane și submontane, iar izolat cantitãțile de apã vor depãși 15 l/mp. Vor fi mai ales averse, ce pot fi însoțite de descãrcãri electrice. În restul teritoriului, aversele vor fi pe spații mici, seara și noaptea. Vântul va sufla slab și moderat. Temperaturile maxime se vor încadra între 18 grade în Dealurile de Vest și 24...25 de grade în Bãrãgan, Podișul Dobrogei și al Moldovei; minimele termice vor fi cuprinse între 8 și 16 grade.
Vremea va fi în general frumoasã și ușor mai caldã decât în mod obișnuit la aceastã datã. Cerul va fi variabil, cu unele înnorãri și izolat averse în zonele montane, iar noaptea și în vestul și sud-vestul țãrii. Vântul va sufla slab și moderat. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 20 și 26 de grade, iar cele minime, în general, între 4 și 14 grade. Dimineața și noaptea, izolat, în zonele joase de relief se va forma ceațã.
Vremea va fi frumoasã și va deveni ușor mai caldã decât în mod normal la aceastã datã în majoritatea regiunilor. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab pânã la moderat. Temperaturile maxime se vor încadra între 19 și 25 de grade, iar cele minime între 2 grade în depresiunile Carpaților Orientali și 15 grade pe litoral. Dimineața și noaptea, în zonele joase de relief, izolat se va forma ceațã.
Vremea va deveni predominant frumoasã, iar valorile termice diurne vor fi în creștere, în toatã țara. Cerul va fi variabil la senin, cu unele înnorãri în prima parte a zilei în sud-est, iar vântul va sufla slab și moderat. Temperaturile maxime se vor încadra între 16 și 22 de grade, iar cele minime între 0 și 13 grade.
În regiunile din jumãtatea de est, vremea se va menține rece, înnorãrile vor fi persistente și pe arii restrânse va ploua. În restul țãrii, vremea va fi în general frumoasã, cu cer variabil; va fi rece dimineața și noaptea, când izolat se va semnala ceațã. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 12 și 20 de grade, iar minimele între 3 și 13 grade.
Vremea se va ameliora sub aspectul precipitațiilor, dar se va menține rece. În jumãtatea de vest a țãrii, cerul va fi parțial noros în prima parte a zilei, apoi se va degaja treptat, în timp ce în restul zonelor înnorãrile vor fi persistente. Temperaturile maxime se vor încadra între 11 și 18 grade, iar cele minime între 2 și 12 grade.
Vremea va deveni rece pentru sfârșitul lunii septembrie în toate regiunile. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 10 și 18 grade, iar cele minime între 3 și 14 grade. Cerul va fi noros în sud-est, unde va ploua pe arii extinse și cantitãțile de apã vor mai depãși izolat 15...20 l/mp, iar în restul teritoriului înnorãrile vor fi temporare și ploile se vor semnala local în sud-vest și centru și izolat în rest. La munte, la peste 1800 m, în special în nordul Carpaților Orientali, trecãtor, precipitațiile vor fi și sub formã de ninsoare.
Vremea va deveni mai rece decât în mod normal pentru aceastã perioadã,cu maxime termice cuprinse între 11 și 21 de grade, și minime între 5 și 16 grade pe litoral. Cerul va fi mai mult noros și va ploua pe arii extinse în sudul și centrul țãrii și local în celelalte regiuni. La munte, la peste 1800 m, în special în nordul Carpaților Orientali, noaptea, precipitațiile pot fi și sub formã de ninsoare.
Vremea va fi relativ rãcoroasã. Excepție va face sud-estul extrem, unde valorile termice se vor situa ușor peste cele specifice ultimei decade a lunii septembrie. În nordul și estul Olteniei, în Muntenia, Moldova, precum și în sudul și estul Transilvaniei cantitãțile de apã vor depãși local 15...20 l/mp și izolat 35...40 l/mp. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 15 și 25 de grade, iar cele minime se vor încadra între 7 și 18 grade.
Vremea va fi în general instabilã. În nord-vestul și în centrul țãrii, precum și la munte, înnorãrile vor fi accentuate, va ploua pe arii relativ extinse, iar cantitãțile de apã vor depãși local 15...20 l/mp și izolat 30 l/mp. În restul zonelor cerul va fi temporar noros, iar ploile se vor semnala local. Temperaturile maxime se vor încadra între 16 și 29 de grade, iar cele minime vor fi cuprinse între 9 și 18 grade, ușor mai ridicate pe litoral.
În jumãtatea de vest a țãrii, precum și în zonele montane, vremea va fi în general instabilã. Vor fi înnorãri accentuate și intervale de timp cu averse, trecãtor însoțite de descãrcãri electrice. Cantitãțile de apã vor depãși local 10...15 l/mp și izolat 25...30 l/mp și vor fi condiții de grindinã. Temperaturile maxime, în scãdere în regiunile vestice, nordice și centrale, se vor încadra între 19 și 29 de grade, iar cele minime între 11 și 20 de grade.
Vremea va fi în general instabilã, iar valorile termice se vor menține, în general, peste normele climatologice specifice datei. Temporar va ploua, pe arii relativ extinse, în cea mai mare parte a țãrii. Vor fi mai ales averse, însoțite și de descãrcãri electrice, iar cantitãțile de apã vor depãși izolat 10...15 l/mp și vor fi condiții de grindinã. Temperaturile maxime se vor încadra între 21 și 29 de grade, iar cele minime, între 12 și 20 de grade.
Vremea se va încãlzi ușor, astfel cã temperaturile maxime se vor încadra între 24 de grade pe litoral și 30 de grade în Crișana, estul Munteniei și Dobroea continentalã. Noaptea, treptat aria de nebulozitate se va extinde, iar ploile se vor semnala local în jumãtatea de sud a teritoriului și izolat în rest. Minimele termice vor fi cuprinse între 12 și 20 de grade.
Vremea va fi în general frumoasã și caldã. Cerul va fi variabil, cu unele înnorãri pe parcursul zilei în zona de munte, unde izolat va ploua slab, iar în a doua parte a nopții în sud și sud-est. Temperaturile maxime vor fi cuprinseîntre 22 și 28 de grade, iar cele minime între 10 și 18 grade, mai scãzute în depresiuni, spre 6 grade și ușor mai ridicate pe litoral.
AVERTIZARE METEOROLOGICA
În intervalul 20 septembrie ora 14.00 - 21 septembrie ora 18.00, în vestul, nordul și centrul țãrii, precum și în zonele de munte vor fi perioade de timp cu instabilitate atmosfericã accentuatã ce se va manifesta prin averse, descãrcãri electrice și intensificãri de scurtã duratã ale vântului, ce pot lua trecãtor aspect de vijelie. Ploile vor avea și caracter torențial, iar cantitãțile de apã vor depãși local 15 l/mp și izolat 30...40 l/mp. Pe arii restrânse va cãdea grindinã.
Valorile termice vor marca o scãdere în toate regiunile, mai semnificativã în cele nord-vestice, asfel încât maximele naționale vor fi cuprinse între 23 și 31 de grade. Gradul de instabilitate va fi în creștere și se va manifesta prin înnorãri temporar accentuate, averse, descãrcãri electrice și intensificãri de scurtã duratã ale vântului dupã-amiaza la munte, iar mai ales seara și noaptea în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, iar parțial în Oltenia și nordul Moldovei. Izolat cantitãțile de apã vor depãși 20...25 l/mp și vor fi condiții de grindinã.Temperaturile minime se vor încadra între 10 și 18 grade. Dimineața și noaptea, pe arii restrânse în sud-estul țãrii și în depresiuni, se va semnala ceațã.
COD GALBEN CANICULA
Vineri, 18 septembrie, în Banat, Crișana și sud-vestul Transilvaniei vremea va fi canicularã dupã-amiaza, când temperaturile maxime vor fi cuprinse între 35 și 37 de grade, iar indicele temperaturã-umezealã (ITU) va depãși pragul critic de 80 de unitãți.
În intervalul atenționat, valori maxime de temperaturã în jurul a 35 de grade și disconfort termic ridicat vor fi pe arii restrânse și în restul Transilvaniei și în Maramureș. Sâmbãtã, 19 septembrie, canicula va persista izolat în regiunile intracarpatice.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019