La noapte vremea va fi închisã și umedã. Vor fi ninsori în cea mai mare parte a țãrii, pe arii extinse și local mai abundente în regiunile din jumãtatea de sud. În zona litoralului vor fi precipitații sub formã de ploaie sau lapovițã. Vântul va sufla moderat în regiunile extracarpatice, cu intensificãri în Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei, unde va viscoli temporar ninsoarea. Temperaturile minime se vor încadra între -7 și 3 grade.
Dupa cateva zile primavaratice, iarna revine in forta. Mai avem de asteptat pana cand ne vom bucura din nou de zile insorite. Timp de cel putin o saptamana vom indura ger, ceata, burnita si ninsori slabe in majoritatea zonelor, pe fondul unui cer noros.Frigul a pus stapanire pe intreaga tara chiar de astazi, cand au cazut precipitatii si ninsori slabe in statiunile montane. Weekendul insa va fi perfect pentru o minivacanta petrecuta la munte, spun meteorologii, deoarece stratul de zapada va fi consistent.
Începând de la noapte, dintr-un sistem noros ce evoluează dinspre nord-vest, prin centrul continentului, vor fi precipitații mai ales sub formă de lapoviță și de ninsoare, iar acolo unde temperatura va ajunge ușor negativă, din precipitațiile lichide se va forma polei. Acest prim pasaj noros va traversa relativ repede spațiul geografic românesc; precipitațiile nu vor fi însemnate cantitativ; prezența norilor peste stratul de ceată va conduce la burnițe și fulguieli, însă către sfârșit de săptămână mai vin și alți nori, cu mai multe precipitații și cu un aer mai rece, îndeosebi în zonele extracarpatice, și se va intensifica vântul. Asadar vremea primavarateca cedeaza usor in fata anotimpului iernatic, insa sa vedem pentru cat timp.
O parte dintre formațiunile noroase ce avansează pe continent se apropie de zona geografică a României, mai întâi cele ce vin dinspre nord-vestul, prin centrul Europei, și aceasta cel mai probabil în cursul zilei de joi, când vor fi precipitații predominant sub formă de ploaie. Maine vremea se împarte, asadar, între regiunile joase, cu ceață și nori, și cele mai înalte, de deal și de munte, unde dictează soarele. Presiunea atmosferică a scăzut și va continua să scadă, dar ușor și treptat.
Vremea s-a menținut caldă pentru jumătatea lunii ianuarie în majoritatea zonelor țării, dar cu precădere în zona Olteniei și a Munteniei, unde valorile termice maxime au depășit frecvent 10 grade Celsius. De interes în următorul interval va fi răcirea ușoară a vremii, datorată transportului de aer din ce în ce mai rece dinspre nord-vestul teritoriului european, dar cu toate acestea, maximele se vor situa, în continuare, peste mediile climatologice ale perioadei.
La noapte cerul va fi mai mult noros. Temporar va ploua slab în nordul, centrul și estul teritoriului și pe arii mai restrânse în rest. La munte și trecãtor în estul Transilvaniei și nordul Moldovei precipitațiile vor fi și sub formã de lapovițã și ninsoare. Vântul va sufla moderat, cu intensificãri în zona montanã, iar spre dimineațã și în regiunile estice. Temperaturile minime se vor situa, în general, între -1 și 5 grade.
Maximele de astazi nu au trecut de 9 grade, valoare mult peste ce ar fi normal în luna ianuarie. Nu a apucat bine să se răcească... un nou aer cald intră peste majoritatea regiunilor. Vârfurile termice se vor atinge în Banat și Oltenia, unde termometrele vor indica până la 13-14 grade Celsius, valori normale pentru martie.
Temperaturile ridicate din ultimele zile se mențin și in urmatoarele zile. Așadar, despre ninsoare nici vorbă în această săptămână, în schimb plouă cu deosebire în regiunile intracarpatice. Plouă și la munte, dar pe crestele înalte pot fi și lapovițe și ninsori.
Maine soarele va rămâne ascuns de nori și ceață, dar tot se vor înregistra maxime de 10-11 grade. La mijlocul săptămânii însă, pătrunderea de aer cald se va întrerupe pentru foarte scurt timp. Răcirea de câteva grade nu va coborî regimul termic sub cel normal, pentru că maximele ajung și la 7-8 grade. De vineri, odată cu masele de aer cald și umed se incalzeste din nou si sunt prognozate chiar si 14 grade la amiaza. Cat despre ninsoare nici vorbă în această săptămână.
Săptămâna a debutat cu vreme în general închisă și rece în zonele de câmpie, îndeosebi din regiunile extracarpatice, acolo unde plafonul de nori joși a redus considerabil vizibilitatea, iar ceața, asociată trecător cu burnița, a reprezentat fenomenul meteorologic de interes. Lipsa radiației solare va determina si in urmatoarele zile, menținerea valorilor termice la niveluri scăzute, astfel că, în zonele cu ceață persistentă, diferențele dintre temperaturile maxime și minime vor fi nesemnificative.
Maine vremea se anunță mohorâtă în majoritatea regiunilor. Ceața preferă ca și până acum sudul și estul țării, iar maximele continuă să fie peste normal, atingând valori de la 0 la 10 grade. În Capitală soarele e scump la vedere marți, dar în ciuda burniței și a ceții matinale, maxima atinge 4-5 grade.
Sâmbătă meteorologii aduc vești mai bune. Încălzirea continuă și vorbim de valori termice diurne ușor peste normele climatologice ale perioadei, între minus 2 și 8 grade. Va fi chiar mai cald, până la 9- 10 grade în Dealurile de Vest. Temporar norii acoperă cerul și pe arii restrânse aduc ploi slabe în regiunile vestice, centrale și nordice. Ceața se mai semnalează local în zonele joase de relief. Și în Capitală se încălzeste ușor sâmbătă, dar nu scăpăm de ceață. Mercurul din termometre mai câștigă câteva grade, și ajunge spre minus 2, poate 0 grade.
Meteorologii anunta, pentru intervalul luni, ora 8.00 - marti, ora 4.00, ninsori in Dobrogea, Muntenia, Oltenia, sudul Moldovei, precum si in zona Carpatilor Meridionali si de Curbura. In sud-estul tarii si la munte, vantul va avea intensificari viscolind temporar ninsoarea, mai ales in Dobrogea, conform Administratiei Nationale de Meteorologie.
La noapte vremea va fi geroasã în majoritatea regiunilor. Cerul va fi temporar noros și local va ninge slab în nord-vestul țãrii. Vântul va prezenta unele intensificãri în zona înaltã de munte. Temperaturile minime se vor situa între -15 și -5 grade, mai coborâte în depresiuni. În zonele joase, pe spații restrânse va fi ceațã.
Zona geografică a României se va afla, în continuare, într-un transport de aer cald de origine mediteraneană și nord-africană. Aerul cald va pătrunde și prin apropierea suprafeței solului, ocolind Munții Balcani, dar mai ales în altitudine, ceea ce înseamnă o continuare a procesului de încălzire a vremii. La deal și la munte, deși mai este strat de zăpadă, creșterea de temperatură va fi substanțială, iar sub presiunea valorilor termice ridicate zăpada va diminua prin tasare, iar spre sfârșit de saptamână vor fi și ploi, care vor determina procese de topire.
Vremea se incalzeste in toata tara! Circulația aerului va fi favorabilă transportului de aer cald, de origine mediteraneană și chiar nord-africană, în următoarele zile. Pătrunderea de aer cald va avea loc pe întreaga coloană de aer, dar mai ales în altitudine, ceea ce înseamnă o încălzire substanțială a vremii în zonele de deal și de munte, iar în astfel de situații, în depresiuni și la câmpie crește probabilitatea apariției și persistenței ceții. Umiditatea din aer va rămâne relativ scăzută. In concluzie, vremea din această perioadă de timp este foarte asemănătoare cu cea din aceeași perioadă a anului 2009, iar iarna cu adevarat, e posibil să vină și să se desfășoare din plin tot în ianuarie și februarie, spun meteorologii.
Vesti bune de la meteorologi. Începand de astazi în zona geografică a țării noastre, circulația aerului se va face din sector sud-vestic. Pe această componentă va fi antrenată o masă de aer cald, de origine mediteraneană. Influența acestei mase de aer se va resimți mai ales în zonele de deal și de munte, unde vremea se va încălzi față de intervalul precedent.
Vremea geroasă a pus stăpânire pe România. În majoritatea regiunilor țării, temperaturile minime au atins valori comparabile cu cele mai degraba de la Polul Nord. Valorile termice din următoarele trei zile se vor menține, meteorologii nefiind deloc optimisti.
Romania va fi ca un cub de gheata la noapte. E ger de crapa pietrele. În unele regiuni, temperaturile vor scădea până la minus 20 de grade Celsius. Maine poate doar pe litoral temperatura mai poate trece de pragul de îngheț. Ninsorile vor exista în continuare, dar nu sunt însemnate cantitativ și vor fi în aproape toate regiunile țării, mai rare în Oltenia, vestul Munteniei, spun meteorologii...
În perioada următoare va fi o vreme de iarnă și cu ninsori, dar și cu valori de temperatură din ce în ce mai scăzute, dat fiind faptul că dinspre centrul continentului, aerul rece, de origine polară, va continua, iar prin degajarea cerului și în prezența unui strat de zăpadă, nu neapărat consistent, mercurul termometrelor va coborî foarte mult pe parcursul nopților, mai cu seama în noaptea de miercuri/ joi, care pare a fi cea mai rece din această săptămână.
Astăzi și mâine, de interes pentru țara noastră va fi câmpul de presiune coborâtă de la nivelul solului. Astfel, pe parcursul acestor două zile, gradul de acoperire cu nori a cerului va fi ridicat și temporar se vor semnala precipitații în toate regiunile; la început, mai ales în partea de vest, nord și centru a țării, apoi pe arii din ce în ce mai extinse și în rest. Vor predomina ninsorile, iar cantitățile de apă cumulate din zăpadă nu vor fi însemnate.
Sunt mari sanse sa avem un Craciun alb, fie ca stam in sud, fie in nordul tarii. Meteorologii prognozeaza zapada in aproape toata Romania. In urmatoarele ore se lasă ger peste tara. Vremea va fi deosebit de aspră la sfârșitul acestei săptămâni. Pe lângă ninsori puternice, inclusiv în zonele de șes, meteorologii ne avertizează că vom avea parte de temperaturi extrem de scăzute. Mâine, în unele regiuni, maxima nu va urca peste pragul de îngheț. Sâmbătă va fi și mai frig, dar nu va mai ninge. În zona montană înaltă sunt prognozate viscole.
Incontestabil, vremea s-a incalzit, potrivit prognozei meteorologice pentru aceasta perioadă. Ziua de maine va fi cea mai călduroasă zi a săptămânii, cu temperaturi care vor ajunge la 16 grade Celsius. Către sfârșitul săptămânii însă, vremea se va răci brusc. Se pare că din a doua parte a săptămânii, vremea se va schimba din cauza frontului atmosferic din Europa Centrală.
Pregătiți schiurile! România intră sub zăpadă. Începând de joi, vremea va fi aspră. Vor fi ninsori în aproape toate regiunile țării, iar la munte se anunță zile perfecte pentru schi șI snowboard.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019