Comemorare inedită la împlinirea a 124 de ani de la moartea poetului nepereche Mihai Eminescu! Cei mai înfocați admiratori ai geniului eminescian s-au adunat în fața bisericii Sfântu Gheorghe, din capitală, pentru a reface ultimul drum al luceafărului poeziei românești, către Cimitirul Bellu.
TEOFIL BRADEA, preot: "A 15-a oră când facem aceste comemorări, anul acesta, am încercat să refacem traseul carului mortuar din ziua de 17 iunie 1889, când a avut loc înmormântarea lui Eminescu, convoiul mortuar plecând din fața bisericii Sfântul Gheorghe."
LAURIAN STANCHESCU, poet: "Îmi pare rău că avem atât de puțină lume! Eu am anunțat foarte mulți. Am anunțat inclusiv clasa politică. Vroiam să se simplifice din nou lucrurile care merg din ce în ce mai prost privind cultura."
Cortegiul s-a mărit însă pe „Aleea Scriitorilor” din Cimitirul Bellu, acolo unde au bucureștenii adus flori și au aprins câte o lumânare la mormântul lui Eminescu. Fanfara Jandarmeriei Române i-a adus un omagiu poetului nostru național, iar actori, oameni de cultură și admiratori ai operei eminesciene au ținut cuvântări, au recitat poezii și au interpretat mai multe piese pe versuri eminesciene.
VOX: "Am venit la acest eveniment pentru că Eminescu este un simbol al României. Este un simbol al României, este un simbol al culturii și literaturii românești, de la care avem ce învăța"
VOX: "În primul rând, Eminescu înseamnă pentru noi un fel de eliberare, un fel de mulțumire de sine. Eminescu nu numai că este marele nostru poet, este marele nostru conducător. Nu am văzut la alte morminte oamenii permanent să se roage și să vină cu flori, cum este la mormântul lui Eminescu."
Slujba de pomenire a fost oficiată de un sobor de preoți.
MARIN VELEA, preot: "Azi, s-a comemorat marele și neuitatul poet al României Mihai Eminescu, pentru că pentru noi, românii, înseamnă punctul de vârf al tuturor aspirațiilor noastre."
Pe 15 iunie 1889, Mihai Eminescu s-a stins din viață. Măiestru în puterea cuvântului și om al gândirii luminoase, care s-a zbuciumat, zi și noapte, ca să ne deștepte din amorțirea morală, în care ne-a găsit, și să ne îndrume spre căile ce duc la mărirea națională, Mihai Eminescu nu a fost doar poet, ci și preot al cultului formelor frumoase.
Flori, lumânări și multe amintiri! Trupul neînsuflețit al actorului și omului politic Bogdan Stanoevici a fost depus la capela cimitirului Bellu, unde cei care l-au iubit și apreciat i-au putut aduce un omagiu.
S-au împlinit 40 de ani de la trecerea în rândul celor drepți a marelui om de cultură și ziarist Pamfil Șeicaru. Cu această ocazie, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România a organizat o ceremonie de comemorare...
Mihai Eminescu, comemorat la 131 de ani de la moarte! Zeci de persoane au asistat la o slujbă de pomenire, la Cimitirul Bellu din București. A fost oficiat un parastas și au fost depuse coroane de flori, în semn de omagiu. Oameni de cultură și admiratori ai operei eminesciene au ținut cuvântări și au recitat poezii ale marelui nostru poet.
Îndrăgitul poet contemporan, Gheorghe Vidican, și-a lansat cartea "Înflorirea FriguluI", la Târgul Internațional de Carte Gaudeamus. Prin aceast volum, autorul a vrut să scoată în evidență realitatea pe care o trăim zi de zi, atât cu bune cât și cu rele. Totodată, autorul vrea să transmită că oricând există o speranță.
Mihai Eminescu, comemorat cu onoruri, la Cimitirul Bellu din București, acolo unde este își doarme somnul de veci. Astăzi, 15 iunie, se împlinesc 130 de ani de la moartea geniului poeziei românești, Mihai Eminescu.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019