Dacă România ar fi o floare, care credeți că ar fi? Pornind de la această întrebare, cercetătorii de la Facultatea de Horticultură, din cadrul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București au efectuat un studiu amplu, iar concluzia a fost că bujorul este floarea reprezentativă a României. Din 2015, maiestuoasa floare este sărbătorită în fiecare an, pe data de 15 mai. Mai mult decât atât, există și o comunitate denumită Bujorul Românesc, care organizează anual campanii prin care promovează bujorul ca element reprezentativ pentru cultura și tradiția românilor.
prin telefon: CRISTINA TURNAGIU DRAGNA, inițiator proiect „Bujorul, Floare Națională” „Am adunat o comunitate de peste 11.000 de oameni care sunt îndrăgostiți de bujor. Am lansat, tot atunci, o petiție pentru a face din bujor floarea națională a României. Vedeți că internetul este plin astăzi de povești cu bujor, povești care spun legăturile oamenilor cu locurile lor natale, grădinile bunicilor, ale familiei. Paradoxal, tot pe 15 mai se sărbătorește și ziua internațională a familiei.”
COSMINA STOIAN, reporter „Parfumat și bogat în petale, bujorul este fără îndoială cea mai iubită floare a sfârșitului de primăvară. În prezent, bujorii sunt considerați semne ale bogăției și ale eleganței. Pe lângă utilizarea ornamentală, bujorul este folosit în scop medicinal și cosmetic. Totodată, bujorii albi și roz alcătuiesc de multe ori buchetele de mireasă.”
Bujorul este des întâlnit ca subiect de apreciere și comparație în tradițiile poporului român sau în istorie, muzică, poezie, literatură, pictură, arte decorative, design și arhitectură. Găsim tema bujorului și în covoarele tradiționale, pe veșmintele populare și pe alte obiecte aparținând folclorului românesc.
prin telefon: CRISTINA TURNAGIU DRAGNA, inițiator proiect „Bujorul, Floare Națională” „Toate cusăturile roșii, de floare roșie cu mijlocul galben reprezintă, de fapt, bujorii, pentru că, la un moment dat, au fost considerați a fi trandafiri, dar nu există trandafiri roșii cu mijlocul galben. Atunci, au fost cercetate aceste flori și sunt, de fapt, reprezentări ale bujorului românesc din specia pe care noi am propus-o să fie floarea națională a României.”
În țara noastră întâlnim cinci specii sălbatice de bujori, dintre care două roșii - bujorii de pădure și de stepă și alte trei varietăți roz – bujorul de munte, varietatea banatică și bujorul originar din China, care este specie arbustivă. Până în prezent sunt declarate cinci arii protejate de bujori sălbatici. Dacă iubiți bujorii, postați povești și imagini care au frumoasa floare ca personaj principal, însoțite de #ZiuaBujorului sau #BujorulFloareNațională. Există și o petiție online pentru ca bujorul să fie declarat oficial Floarea Națională a României, prin decret prezidențial. Petiția trebuie să fie semnată de 100.000 de persoane.
Ziua Drapelului Național al României este celebrată, astăzi, cu onoruri militare și ceremonii religioase. Ziua Drapelului Național a fost instituită pentru a marca ziua de 26 iunie 1848, când guvernul revoluționar...
De Ziua Națională a Adopției, autoritățile din România au tras un semnal de alarmă în rândul populației pentru ca oamenii să consțientizeze cât este de important ca un copil să crească într-o familie...
Sindicatele polițiștilor și personalului contractual din cadrul Ministerului Afacerilor Interne au sărbătorit Ziua Poliției Române... în stradă! Sindicaliștii au protestat în Piața Romană, la Universitate, în Piața Victoriei...
Este Ziua Mondială a Diabetului, o boală considerată drept una dintre cele mai mari probleme de sănătate publică ale secolului XXI, marcată anul acesta sub genericul "Asistentul medical și diabetul". Astfel, este...
6 iulie, Ziua Internațională a Sărutului, „Kissing Day” sau „Kiss Day”! Sărutul este sărbătorit în fiecare an, pe 6 iulie, în urma unei hotărâri a Organizației Națiunilor Unite, adoptate în 2006, la inițiativa Marii Britanii.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019