Protest extrem în Bacău! 16 muncitori disponibilizați au intrat în greva foamei, pentru că nu și-au mai primit salariile compensatorii de patru luni. Ei își cer drepturile cuvenite prin lege.
AMBIANTA "- Ce veți face? Veți sta sub cerul liber? - Altceva nu avem de făcut. Spuneți dumneavoastră ce să facem?! - Și dacă la noapte plouă? - Ce să facem? Așa stăm!"
Oamenii au lucrat la Combinatul Chimic Amurco din Bacău, care și-a oprit activitatea pe 27 februarie, după un an de zile în care a funcționat sporadic. Într-o primă fază, 800 de lucrători au fost nevoiți să plece acasă.
VOX "Am achitat datoriile pe care le-am avut față de firmă, prin obligațiile pe care le-am avut ca salariați, acum trebuie să primim și drepturile de rigoare. Asta însemnând salarii compensatorii, și unii, dintre colegii mei, salariile restante."
A doua tranșă de concedieri a venit luna trecută, când au fost disponibilizați aproximativ 300 dintre cei 420 de angajați care mai rămăseseră.
VOX "- Au rămas cam în jur de 120 de persoane, majoritatea șefi. - Ați luat legătura cu ei? - Prin vânzarea fierului vechi care se taie le dă cam un milion pe săptămână. Am înțeles că au ajuns la nivelul lunii aprilie terminat, cu muncitorii."
Nu este pentru prima dată când disponibilizații de la combinatul chimic Amurco au făcut greva foamei. Un protest similar a avut loc și la sfârșitul lunii mai.
Noul ministru al Educației și Cercetării, Daniel David, a facut public Raportul privind starea învățământului la momentul preluării mandatului. Acesta spune că salariul de bază în educație trebuie să reflecte respectul pe care noi îl dăm profesorului în societate și educației, precizând că indicatorii de performanță trebuie să vină în forma unor bonusuri, premii, suplimentar acestui salariu de bază.
Federația Națională Sindicală din Asistența Socială și Protecția Copilului FNS „PRO. ASIST” susține că este îngrijorată de prevederile proiectului ordonanței trenuleț. Sindicaliștii susțin că salariații se vor confrunta cu diminuări ale veniturilor nete.
Mai mulți angajați ai unei benzinării din județul Alba sunt acuzați că ar fi furat combustibil de la locul de muncă! Pentru a-și duce misiunea la bun sfârșit, complici le-ar fi fost mai mulți șoferi de camioane.
Ministrul Justiției a trimis trei adrese judecătorilor pentru calculul salariilor magistraților! Stelian Ion le-a transmis instanțelor de judecată că deja au cheltuit 25% din creditele bugetare până în luna martie.
Se găsesc soluții pentru cerințele minerilor! Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat, după o întâlnire cu liderii minerilor care protestează deja de câteva zile în Valea Jiului, că lucrătorii din mine își vor primi salariile și restul drepturilor restante pe 25 și 26 februarie. Aceștia vor fi plătiți în trei tranșe, astfel: plata salariilor pe trei luni, plata salariilor compensatorii pentru angajații care ies la pensie și, totodată, pentru asigurarea transportului de la și spre locul de muncă, precum și pentru tichetele de masă. Anunțul său vine după ce premierul Florin Cîțu i-a avertizat pe mineri că le înțelege suferința, însă nu va permite ca în timpul mandatului său să aibă loc o mineriadă.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019