S-au împlinit 166 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu. Ca în fiecare an, pe 15 ianuarie, mormântul poetului național a devenit loc de pelerinaj. Zeci de oameni au venit din toate colțurile țării să-i aducă un omagiu poetului nepereche.
AMBIANȚĂ
TEOFIL BRADEA, preot al Episcopiei Ortodoxe din Oradea
Mihai Eminescu s-a născut pe 15 ianuarie 1850 in localitatea Ipotești, județul Botoșani. A fost unul dintre cei mai importanți poeți și prozatori români, fiind considerat poetul nostru național. Cel care a scris cel mai lung poem de dragoste, „Luceafărul”, s-a stins din viață la 15 iunie 1889, la doar 39 de ani, în condiții încă neelucidate pe deplin. A lăsat în urma sa o operă diversă, de la poezii, la teatru, publicistică si traduceri. Natura, iubirea, istoria și moartea sunt principalele teme care apar în creațiile sale. Parlamentul a hotărât în 2010 ca ziua poetului Mihai Eminescu, sa mai capete o semnificație: Ziua Culturii Naționale. Aceasta este marcată, în țară și în străinătate, prin spectacole de poezie și muzică, expoziții, proiecții de filme documentare și lansări de carte.
Capitala se va transforma, la sfârșitul acestei săptămâni, în centru de pelerinaj pentru credincioșii ortodocși din toată țara. Vineri 25 octombrie începe Pelerinajul „Calea Sfinților”, prilejuit de sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie...
S-au împlinit 168 de ani de la nașterea celui mai mare poet al românilor. Ca în fiecare an la 15 ianuarie, sute de români s-au perindat la mormântul lui Mihai Eminescu, din cimitirul Bellu din București, pentru a aprinde o lumânare, pentru a depune o floare sau doar pentru a șopti o scurtă rugăciune în memoria marelui poet. Mai mulți preoti au făcut o slujbă de pomenire.
Sute de mii de credincioși, în pelerinaj la Iași. Racla cu moaștele Sfintei Cuvioasei Parascheva a fost introdusă luni dimineață în interiorul Catedralei Mitropolitane. Peste 270.000 de credincioși s-au închinat la sfintele moaște în cele șase zile de pelerinaj. Potrivit organizatorilor, a fost cel mai mare aflux de pelerini înregistrat în ultimii ani la Hramul Sfintei Parascheva.
A început pelerinajul la Sfânta Cuvioasă Parascheva, ocrotitoarea Moldovei! Mii de credincioși din toată țara s-au adunat deja la Iași. Racla de argint cu moaștele sfintei a fost scoasă din Catedrala Mitropolitană...
Pregătiri de pelerinaj de Rusaliile Catolice, la Șumuleu Ciuc, în județul Harghita! Sute de persoane s-au adunat în gara din Cluj, pentru a întâmpina mulțimea de pelerini venită cu trenul de la Budapesta.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019