18 români care s-au întors din Liberia, Sierra Leone și Guineea, țări unde epidemia de Ebola face ravagii, sunt monitorizați de autoritățile sanitare. Ei sunt ținuți sub supraveghere medicală timp de 21 de zile, cât durează perioada maximă de incubație a virusului. Dacă apar semne de boală, vor fi izolați.
NICOLAE BĂNICIOIU, ministrul Sănătății: "Sunt monitorizați, nu au de ce să fie în carantină pentru că nu au confirmat această ipoteză. Sunt foarte cooperanți, sunt în legătură din 2 în 2 zile cu inspectorii DSP, li se verifică temperatura și dacă prezintă semne ale bolii."
Echipamente medicale performante, precum capsule de transport și costume de protecție, au ajuns la Institutul de Boli Infecțioase "Matei Balș" din București. Aici există acum un salon special, cu 15 paturi, pentru internarea bolnavilor de Ebola. Și spitalele de boli infectioase din Cluj, Timișoara și Iași sunt pregătite să primească eventuali pacienți cu Ebola.
NICOLAE BĂNICIOIU, ministrul Sănătății: "Repet, toată lumea este instruită, echipată în momentul de față. Amenințarea cu boala respectivă este foarte serioasă. România trebuia să ia măsuri și suntem pregătiți în momentul de față."
Toate persoanele care vin în România din zonele africane afectate de Ebola sunt luate în evidență de autorități la intrarea în țară. Ministrul Sănătății a mai explicat că oamenii trebuie să știe că dacă nu au venit în contact cu persoană infectată, nu au cum să se contamineze. Potrivit Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor, nu există un tratament pentru febra hemoragică Ebola, ci doar un medicament aflat în testare.
Românii reveniți în țară după declanșarea pandemiei de coronavirus, invitați să-și caute job! 129.000 de persoane revenite din străinătate s-au înscris în sistemul de șomaj din România, a anunțat ministrul Muncii...
„Sunt nebuni românii ăștia!”! Este percepția admirativă a scriitoarei franțuzoaice Christine Colonna-Césari, care a ajuns să îndrăgească atât de mult România, încât a părăsit Parisul pentru a se stabili definitiv la București.
Prințul de Wales le-a adresat românilor un mesaj video, cu ocazia Paștelui ortodox. Prințul Charles, un mare prieten al României, vorbește în mesajul său despre actuala criza sanitară și își exprimă dorința de a reveni în țara noastră.
Aproape 1 din 2 români nu găsește să cumpere materiale de protecție. Cel puțin așa rezultăr dintr-un sondaj realizat de IRES, în perioada 7 - 8 aprilie, privind percepțiile și comportamentul românilor în timpul crizei...
În plină pandemie, românii nu renunță în totalitate la obiceiurile lor! Creșterea alarmantă a numărului de pacienți infectați duce țara noastră din ce în ce mai aproape de Scenariul 4 prevăzut de autorități, însă există situații în care teribilismul și inconștiența unor români pot avea repercusiuni grave.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019