Date companie
 
 
 
 

Adopția unui copil, îngreunată de birocrație

RSS Știri
 
 
Data publicării : 21 Martie 2013
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : copii, birocratie, adoptii
 

Noua lege a adopțiilor, intrată în vigoare în 2012, este greu de aplicat și mai mult încurcă decât ajută. Potrivit actului normativ, statul trebuie să întrebe rudele de până la gradul patru ale copiiilor abandonați dacă nu vor să-și asume creșterea și educarea lor. Doar când se lovesc de refuzul tuturor, minorii sunt declarați adoptabili. In consecință, în ultimul an au fost adoptați mai puțin de o mie de minori dintre cei care se află în centrele de plasament. Nicole are 36 de ani și își dorește să adopte un copil de multă vreme. A parcurs toate etapele necesare obținerii unui atestat, iar acum așteaptă să înfieze un bebeluș.

NICOLE BRUNEL, "Eu am fost atestatã în luna octombrie 2012. De atunci, mi s-a spus cã nu am intrat nici mãcar pe o listã de potrivire teoreticã cu un copil adoptabil, adicã mãcar pe o pozitie a zecea, care ar fi oricum o chestie simbolicã, fãrã șanse reale de a adopta un copil. (...) Este greu sã adopți un copil în România."

Anemari a așteptat un an de când a depus actele până când i-a fost încredințat un copil. Autoritățile i-au spus că-i încredințează un băiețel de trei ani și jumătate sănătos tun. Când a ajuns, însă, acasă cu el, a descoperit că micuțul avea grave probleme medicale. Nu vorbea, nu auzea și nu vedea cu un ochi.


ANEMARI-HELEN NECȘULESCU, "Nu am fost pregãtiți, nici psihic și nici financiar pentru asta. Pentru primul an de viațã cu copilul nostru noi nu avem amintiri frumoase. Știm doar cã sãptãmânal mergeam la câte un medic. (...) Lupta noastrã continuã. (...) Nici o clipã nu am dorit sã-l abandonez, ci m-am gândit cã e o misiune pe care eu am primit-o."

Astfel, micuții rămân captivi uneori până la vârsta majoratului într-un sistem înțepenit de birocrație.

RAMONA POPA, consilier Oficiul Român pentru Adopții: "Cea mai mare parte din familii doresc copii care sã nu aparținã niciunei minoritãți etnice, copii care sã nu aibã probleme de sãnãtate. (...)Sunt familii care pot aștepta foarte mulți ani dacã nu-și adapteazã cerințele la realitate, dacã doresc un copil ideal care nu existã."

Potrivit datelor Asociației ''SOS Infertilitatea'', doar puțin peste 770 de copii au devenit adoptabili de când a intrat în vigoare noua lege. Cu un an înainte, numărul lor depășea 1700.



« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu



 
 

Alte știri pe aceeași temă

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2