Mare sărbătoare pentru creștini! Credincioșii marchează Adormirea Maicii Domnului, cunoscută în popor ca Sfânta Maria Mare sau Sântămăria Mare. Praznicul Adormirii Maicii Domnului este unul dintre cele 12 praznice împărătești ale Bisericii Ortodoxe. Pentru acest moment, credincioșii se pregătesc timp de două săptămâni, prin post și rugăciune. În această zi este rememorată trecerea la cele veșnice și îngroparea Maicii Domnului și mutarea ei la cer. Informații despre această sărbătoare nu se găsesc în Sfintele Evanghelii, ci în tradiția Bisericii.
GRIGORE MAZILESCU, preot
În credința populară Maica Domnului ascultă rugăciunile celor care îi cer ajutorul în special în momente de cumpănă. Femeile se roagă Sfintei Fecioare să le ajute la ușurarea nașterii, tinerele fete la grăbirea căsătoriei, iar păgubiții pentru prinderea hoților. Pe Fecioara Maria o au ca și ocrotitoare copiii care au fost botezați cu numele ei sfânt și tot ea este purtătoarea de grijă a tuturor mănăstirilor din țara noastră. Conform tradiției populare, în această zi se culeg flori și se pun la icoana Maicii Domnului, considerându-se că vor dobândi virtuți tămăduitoare. Praznicul Sfintei Marii deschidea, în satul tradițional, un important sezon al nunților, sezon care ținea până la intrarea în postul Crăciunului.
La 50 de zile de la învierea lui Iisus Hristos creștinii ortodocși sărbatoresc Rusaliile sau Pogorârea Sfanțului Duh. Duhul Sfânt a coborât între apostoli, în chipul unor limbi de foc, iar aceștia au început să vorbească în limbi străine, pe care nu le știau până atunci. Evenimentul marchează și întemeierea Bisericii.
O nouă ediție din spectacolul dumneavoastră preferat "Start Show România", mâine, de la ora 13:00, la Național TV! Gazdele emisiunii, Diana Matei și Adrian Enache, v-au pregătit o ediție specială, de sărbătoare.
Zi mare în calendarul creștin ortodox! Credincioșii îi prăznuiesc pe cei 40 de sfinți mucenici, în amintirea soldaților romani creștini martirizați în anul 320. Astăzi femeile fac sfințișori pentru a le da de pomană de sufletul celor adormiți iar bărbații beau nu mai puțin de 44 de pahare. Așa spune tradiția! Ea diferă însă de la regiune, la regiune.
Zi de mare sărbătoare pentru creștinii ortodocși și greco-catolici! În a treia zi de Crăciun, este celebrat Sfântul Ștefan, ucenic al lui Hristos și primul martir al Bisericii, care și-a dat viața pentru credință. El a fost ucis cu pietre...
Banca Națională a României va lansa în circuitul numismatic din 21 octombrie 2019, monede din aur și alamă pentru colecționare! Tema aleasa este Desăvârșirea Marii Uniri – Regina Maria. Aversul monedei din alamă...
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019