Locuitorii din Moldova Nouă și din zona Clisurii Dunării sunt disperați din cauza norilor înecăcioși de nisip și de praf rezultați în urma secării iazului de decantare a sterilului de la mina de cupru. Problemele au început în anul 2006, atunci când Societatea Moldomin a fost închisă. Tot atunci a fost oprită și stația de pompare, ce asigura umplerea cu apă a iazului de decantare.
AMBIANȚÃ: "-Acela e numai nisip? -Tot e nisip. Uitați."
VOX: "Ce vedeți în spatele meu este blestemul care a dat peste Moldova și înghițim noi tot praful care vine de aici."
VOX: "Practic ne îngroapã.(...)Și ce e periculos cã e în noi, în corpul nostru."
VOX: "Pãmânt în mâncare, prin vase, prin bucãtãrie, peste tot. (...) Nasul e înfundat de la praf."
VOX: "M-am sãturat de praf. Uite, am doi nepoți sunt bolnavi."
Poluarea cu steril de la Moldova Nouă a depășit granița și a ajuns la sârbi, care cer acum socoteală românilor.
VOX: "Sârbii i-au dat în judecatã, (...) pentru minereul ãsta, pentru iazul ãsta. -Pentru poluare? -Pãi, da. (...) Nu se poate, o sã murim cu toții aici."
ALIN DATCU, Primăria Moldova Nouă: "Terenul pe care se aflã aceastã haldã de steril nu ne aparține, este propietate privatã a fostei societãți miniere Moldomin. Noi nu putem face nimic."
GHEORGHE PITULAN, Garda de Mediu:"În cursul lunii aprilie, s-a aplicat o sancțiune de 60.000 de lei, pentru poluarea cu steril, produsã de pe iazul de decantare Tãușani."
Până acum, statul nu a alocat niciun leu pentru ca fabrica părăsită să intre în conservare, așa cum prevede legea.
Oamenii din comuna gorjeană Negomir stau cu teama în suflet, pentru că riscă să fie îngropați de vii. Din cauza alunecărilor de teren, halda de steril rezultată din exploatarea unei cariere de cărbune amenință să înghită mai multe case. Localnicii nu mai dorm noaptea, de frică să nu cadă casele peste ei.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019