Agricultorii își pun semne de întrebare în privința cifrelor mari ale recoltei, anunțate de ministrul Daniel Constantin. Șeful Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli crede chiar că femierii pot ajunge în faliment, din cauza prețurilor mici pe care comercianții de cereale le oferă pentru recolta de grâu. La acest fapt se mai adaugă și evaziunea fiscală, un fenomen din ce în ce mai greu de stăpânit.
LAURENȚIU BACIU, președinte, L.A.P.A.R.: "Spuneați de acel boom în agricultură și cred că aveți dreptate. Într-adevăr, în agricultură a fost un boom, adică o bubuitură de s-a ales praful de ea. (...) Producția nu este cea anunțată suprafața însămânțată, nu este cea însămânțată, e o producție normală, așa cum a fost anul, o producție care datorită șmecheriei trădărilor care ne-au demonstrat că sunt mână în mână cu autoritățile statului, duc, ca niciodată, fermierii la faliment!"
Pentru o tonă de grâu de panificație, exportatorii, dar și cumpărătorii locali, oferã 130 de euro, respectiv 119 euro pentru o tonă. În alte state ale Europei, prețurile variază între 175 și 190 de euro.
LAURENȚIU BACIU, președinte, L.A.P.A.R.: "Este foarte greu să spunem că vom ajunge ziua în care reducem evaziunea la zero. (...) Dar nu cred eu, mai ales în condițiile din Romania (...) Spuneați de autorități dacă închid ochii. Da, pentru că ar interveni pe urma acele probleme sociale, în care e un compromis. Nici eu nu-ți dau, nici tu nu-mi dai, e bine așa, trăiesc si eu, trăiești si tu, si tot înainte."
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, declara recent că România are anul acesta cea mai mare cultură de grâu din ultimii opt ani, respectiv 7,2 milioane de tone, a doua într-un clasament al recoltelor din ultimele patru decenii.
An slab pentru viticultori! Producția nu este nici măcar la jumătatea celei de anul trecut, dar, în mod surprinzător, prețul strugurilor a scăzut! Mulți cultivatori de viță de vie spun că riscă să nu își scoată nici măcar valoarea investiției.
Culturile de legume și fructe, compromise de capriciile vremii! Temperaturile ridicate care au alternat cu înghețul au afectat grav anumite culturi. Potrivit specialiștilor, sunt puține șanse ca anul acesta să mâncăm caise sau cartofi românești. Producătorii din Bărăgan se tem că terenurile nu vor mai avea rod pentru că atunci când au însămânțat a fost cald și spun că pierderile ar fi enorme.
Guvernul va acorda despăgubiri pentru terenurile calamitate de secetă! Cel puțin așa a anunțat premierul Victor Ponta, care a precizat că a discutat deja situația cu ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Victor Ponta a declarat, cităm: "În această vară avem vești bune. 3,7% creștere, suntem pe locul doi în Europa, lucrurile se văd și la alimente, și în turism.
Acțiune radicală a agricultorilor! Aceștia vor să facă plângere penală împotriva Administrației Naționale de Meteorologie pe motiv că prognozele emise au dezinformat. Reprezentanții Administrației Naționale de Meteorologie susțin, însă, că au realizat prognozele în mod corect și le-au trimis la timp. România se confruntă cu una dintre cele mai mari secete...
Sute de agricultori au protestat în fața Guvernului! Fermierii sunt nemulțumiți de întârzierea la plata subvențiilor. Ei au criticat și diminuarea subvenției pe cap de animal, precum și lipsa unei strategii naționale pentru producătorii mici și mijlocii de lapte. Oamenii se tem că vor fi scoși de pe piața în urma eliminării cotelor de lapte în toate statele Uniunii Europene, de la 1 aprilie 2015. Sindicaliștii din Federația Agrostar susțin că astfel peste 60 la sută din fermele de vaci vor dispărea.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019