Temperaturile caniculare expun populația riscului de afectare a stării de sănătate, așa că autoritățile au fost nevoite să ia măsuri de sprijin. În Capitală, Prefectura dispus organizarea unor centre de prim ajutor, în cele mai aglomerate zone ale fiecărui sector.
RALUCA ALEXE, reporter ”În cazul în care vă aflați pe stradă și simțiți că vă sufocă aerul fierbinte, aveți amețeli sau vă crește tensiunea, un astfel de centru de prim ajutor poate fi salvator. Aici, primiți apă și vi se monitorizează pulsul și tensiunea. Totodată, beneficiați de sfaturi, ca să știți cum să vă protejați fizic și psihic de temperaturile de foc.”
RADU MIHALCA, medic ”Primul sfat este să rămână în casă, cu geamurile închise, să evite orice contact cu aerul de afară. Ideal ar fi ca după ora nouă jumate, zece, și până la ora nouăsprezece, să nu iasă nimeni. În al doilea rând, lichide, apă. Știe toată lumea, alcoolul nu e o soluție pentru căldură, cafeaua nu e o soluție pentru căldură.”
VOX ”Nu mai ies afară. Stau, beau apă, fac dimineața piața și stau în casă.”
VOX ”Am niște apă într-o sticluță, suficientă. Am și șapcă, după cum se vede.”
În anii trecuți, autoritățile instalau corturi sau containere de prim ajutor. S-a ajuns, însă, la concluzia că astfel de adăposturi nu protejau suficient de căldura excesivă, dar centrele aflate în clădiri pot asigura condiții optime pentru oamenii afectați de caniculă.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019