Tot mai multe mașini iau foc în trafic. Din fericire, incendiile auto rar se soldează cu rănirea pasagerilor sau a șoferilor, însă de cele mai multe ori pagubele sunt însemnate. Principala cauză a incendiilor este scurtcircuitul, însă acesta poate fi produs nu doar de defecțiuni ale mașinii, ci și de modificările neautorizate aduse de proprietari.
MARIUS LEONTE, expert auto
"În sezonul cald, temperaturile undeva la asfalt depășesc 40 de grade, 40 și ceva de grade, avem o problemă destul de gravă, înainte de toate sistemul de frână trebuie să lucreze impecabil, din cauza frecării discurile și plăcuțele ajung la o temperatură foarte ridicată, este suficient ca venind încă 40-50 de la sol să facă o autoaprindere, dacă mai avem și scurgeri de combustibil, ulei, care sunt inflamabile atunci riscăm foarte mult. Există o problemă destul de gravă, cum ar fi sistemul electric. Sistemul electric trebuie să fie foarte bine pus la punct."
Potrivit specialiștilor auto, dacă fumul iese de sub capota mașinii, aceasta nu trebuie sub nicio formă ridicată, pentru că aerul va alimenta și mai tare focul.
MARIUS LEONTE, expert auto
"Există problema alternatorului, care de multe ori toți conducătorii spun, merge, mai merg un pic cu el și așa mai departe. Nu există mai merge, există merge în parametri normali sau nu merge în parametri normali. Atunci există riscul de a intra în scurt, pur și simplu de a suprasolicita acumulatorul, acel acumulator de a da, pur și simplu a intra în scurt și atunci, rezultă un scurtcircuit asupra mașinii. Și iar ajungem la aceași problemă de a se inflama, de a lua foc."
Specialiștii auto le recomandă șoferilor, ca mașina să fie mereu verificată în service-uri autorizate, astfel încât să fie bine pusă la punct pentru a circula în siguranță.
MARIUS LEONTE, expert auto
Recomandarea mea când auziți ceva în neregula la mașină este foarte simplu, prezentați-vă la un service, vă face o constare, vă spune dacă acel produs mai merge sau nu mai merge, sau se poate remedia defecțiunea sau se poate înlocui și atunci toată lumea va fi mulțumită din toate punctele de vedere."
Proprietarii ale căror mașini sunt mistuite de flăcări pot fi despăgubiți de asigurator, în baza unei polițe CASCO, însă doar în anumite condiții.
Tot mai multe mașini iau foc în trafic, vara, în mers. Incendiile auto se soldează rar cu rănirea pasagerilor sau moartea acestora, pentru că aceștia reușesc să iasă la timp, însă de cele mai multe ori pagubele sunt însemnate. Specialiștii auto ne-au spus care sunt principalele cauze ale izbucnirii flăcărilor, la vehiculele aflate în mers.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019