Nemulțumirile angajaților din Sănătate privind legea salarizării și pierderea sporurilor au răbufnit după aplicarea noilor prevederi legislative. Lista nemulțumirilor este, însă, veche și mai lungă. Condițiile precare din multe spitale de stat, nepotismul, lipsa materialelor sanitare și a medicamentelor, accesul limitat la tehnologia imagistică și de intervenție, orele suplimentare de muncă neremunerate, lipsa de suport pentru activitățile de cercetare, firmele căpușă agreate de unii manageri pentru furnizarea serviciilor, de la cele de mentenanță, până la cele de catering, toate acestea au provocat tensiuni insuportabile și au provocat un exod masiv al cadrelor medicale spre ale zări ale lumii.
Potrivit unui studiu de sociologie realizat la finele lui 2016, 8 din 10 viitori medici au declarat că ar pleca din țară imediat după terminarea facultății. În ciuda majorării salariilor, erorile apărute în urma aplicării legii și incertitudinile cu privire la sporuri, la care se adaugă celelalte nemulțumiri nu sunt menite să-i țină pe medici în sistemul sanitar românesc. În această mare de probleme, sistemul sanitar privat câștigă, atât medici competenți, cât și pacienți. Medicul stomatolog Ionuț Leahu, care a deschis o nouă clinică în Pitești, spune că a reușit să formeze rapid o echipă din medici tineri, care au ales să rămână în țară.
dr. IONUȚ LEAHU, coordonator retea clinici stomatologice
dr. RUXANDRA NIȚU, medic stomatolog
dr. ALEXANDRU BĂDESCU, medic stomatolog
Clinicile private românești atrag cadrele medicale prin nivelul de salarizare, condițiile de muncă oferite, asigurarea materialelor sanitare și a tratamentelor, tehnologia pusă la dispoziția medicilor, precum și posibilitățile de perfecționare a acestora.
Caz incredibil, în România! Un fals chirurg, fără studii medicale, a operat zeci de oameni la câteva clinici private din țara noastră. Este vorba de Matteo Politi, un italian din Veneția, cu doar 8 clase absolvite, a cărui ultimă meserie...
Dinți frumoși înseamnă îngrijire și prevenție! Cei mai mulți dintre copii au probleme dentare, iar cariile sunt principalele afecțiuni pentru care românii, și mai ales minorii, vin la stomatolog. Districtul Rotary România-Republica Moldova și Direcția de Sănătate Publică din Suedia au demarat, din anul 2011, cel mai important proiect de profilaxie și educație dentară pentru copiii școlari din țara noastră. Intitulat ''Dinți frumoși, copii sănătoși'', programul vizează deja mai mult de șapte mii de minori din peste 20 de orașe ale țării. Ambasadorul Suediei în România este de părere că eforturile pentru o igienă dentară școlară adecvată
trebuie depuse, în același timp, de profesori, părinți și medici.
Românii care nu își permit sã plãteascã o intervenție stomatologică nu vor mai putea trece de acum încolo pragul cabinetului de profil, din cauză că C.N.A.S. a sistat alocarea fondurilor către dentiști. Asistența medicală stomatologică gratuită acordată copiilor și bătrânilor este, astfel, sacrificată de ministrul Eugen Nicolăescu, cel care susține că a luat această decizie politică, pentru a salva viața bolnavilor de cancer.
Exodul medicilor români peste hotare continuă. Târgul de joburi deschis, în acest week-end, la Timișoara a pus la dispoziția celor interesați 5.000 de posturi în clinici din străinătate. Ofertele sunt atractine nu numai din punct de vedere financiar, ci și pentru nivelul ridicat al condițiilor de muncă.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019