Veste șoc, pentru cei 14 mii de angajați de la CFR Călători, care vor primi salarii reduse cu 5%, până la sfârșitul anului. Concret, angajații CFR Călători vor lucra cu o zi mai puțin în fiecare lună. Șefii companiei au luat această decizie pentru a reuși să mai achite din datorii. Sindicatele spun, însă, că măsura este inutilă și amenință cu proteste.
prin telefon: ION POPESCU, președinte, Confederația Meridian: "Nu este posibil să mă las doar către salariați, către cel mic. Și așa, salariile sunt foarte mici, la CFR. (...) Ei au condus foarte prost! Datoriile respective nu sunt datorii, sunt hoții. Și când spun hoții - cei care au condus au furat."
O măsură similară a fost luată deja în primul semestru al acestui an, dar fără mare efect. În condițiile date, sindicatele vor să dea în judecată compania și amenință cu proteste.
prin telefon: RODRIGO MAXIM, lider sindical, C.F.R.: "Membrii noștri de sindicat sunt foarte nemulțumiți. Părerile sunt împărțite. Oricum, prima hotărâre s-a luat, de a se acționa în instanță. A doua: foarte mulți dintre ei vor să oprească spontan lucrul. Noi încercăm să-i convingem să nu se ajungă la o asemenea măsură extremă."
Deși a raportat rezultate financiare îmbunătățite după primul semestru al anului, CFR Călători a scos la licitație încă 300 km de linii, pe care le consideră neprofitabile, și care vor fi preluate, cu tot cu personal, de operatorii feroviari privați. Sindicatele nu văd cu ochi buni aceste licitații, mai ales că majoritatea rutelor la care a renunțat CFR Călători au devenit brusc profitabile pentru operatorii privați, care le-au închiriat.
21 de persoane au fost plasate sub control judiciar pentru 60 de zile și li s-a interzis dreptul de a mai profesa, în dosarul de abuz în serviciu și delapidare care vizează angajați ai CFR Călători. Decizia a fost luată de procurori, după audierile ce au urmat zecilor de percheziții de marți.
Noul ministru al Educației și Cercetării, Daniel David, a facut public Raportul privind starea învățământului la momentul preluării mandatului. Acesta spune că salariul de bază în educație trebuie să reflecte respectul pe care noi îl dăm profesorului în societate și educației, precizând că indicatorii de performanță trebuie să vină în forma unor bonusuri, premii, suplimentar acestui salariu de bază.
Federația Națională Sindicală din Asistența Socială și Protecția Copilului FNS „PRO. ASIST” susține că este îngrijorată de prevederile proiectului ordonanței trenuleț. Sindicaliștii susțin că salariații se vor confrunta cu diminuări ale veniturilor nete.
Ministrul Justiției a trimis trei adrese judecătorilor pentru calculul salariilor magistraților! Stelian Ion le-a transmis instanțelor de judecată că deja au cheltuit 25% din creditele bugetare până în luna martie.
Se găsesc soluții pentru cerințele minerilor! Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat, după o întâlnire cu liderii minerilor care protestează deja de câteva zile în Valea Jiului, că lucrătorii din mine își vor primi salariile și restul drepturilor restante pe 25 și 26 februarie. Aceștia vor fi plătiți în trei tranșe, astfel: plata salariilor pe trei luni, plata salariilor compensatorii pentru angajații care ies la pensie și, totodată, pentru asigurarea transportului de la și spre locul de muncă, precum și pentru tichetele de masă. Anunțul său vine după ce premierul Florin Cîțu i-a avertizat pe mineri că le înțelege suferința, însă nu va permite ca în timpul mandatului său să aibă loc o mineriadă.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019