Date companie
 
 
 
 

Aniversare aviatică

RSS Știri
 
 
Data publicării : 2 Mai 2022
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : Aniversare aviatie
 

Dublă aniversare în breasla aviatorilor! Luna aceasta se împlinesc 60 de ani de la intrarea în dotarea Forțelor Aeriene Române a primului avion MiG-21, versiunea F-13. Pentru a marca aniversarea, aviatori veterani, cu mii de ore de zbor cu aceste aeronave supersonice, considerate, la vremea apariției lor, adevărate minuni ale tehnologiei, s-au reunit la un simpozion organizat de Asociația Română pentru Propaganda și Istoria Aeronauticii, filiala București-Otopeni.

comandor LIVIUS SĂBĂU, aviator

"Când m-am urcat în cer, domne, parcă mă împingea cineva din spate și îmi dădea aripi! M-am simțit extraordinar, o senzație pe care nu știu să o explic."

comandor ION BREAZU, aviator

"Ceea ce vedeți dumneavastră acum este un costum de zbor pentru aviația supersonică. El avea rolul de a mă proteja în timpul zborului "

comandor ALEXANDRU POPA, președinte ARPIA, București-Otopeni
”Avem plăcerea de a avea la acest mare simpozion, un adevărat festival, oameni de mare valoare, primul pilot care a zburat cu MiG-21 domnul comandor Sabău Livius, 91 de ani.Nepoata lui Aurel Vlaicu, Osain Maria, 86 de ani."

DUMITRU PRUNARIU, cosmonaut

"Aviația română a trecut prin perioade istorice interesante, introducerea avionului cu reacție s-a produs la începutul anilor '50, prima dată a zburat generalul Reican, pe MiG-ul 15, iar apoi a fost introdus MiG- 21."

La peste șase decenii de la primul zbor, bătrânul avion supersonic de generația a doua Mikoian-Gurevici, sau MiG-21, continuă să fie utilizat de forțele aeriene din 28 de țări, inclusiv România. Dintre cele 14.000 de aeronave MiG-21 fabricate, aproximativ 800 sunt încă în serviciu. În total, aviația română a avut în dotare peste 400 de avioane de acest tip, ultimul primit în anul 1982. O altă aniversare importantă este legată de prima femeie parașutist cu brevet din România. În această lună, se împlinesc 90 de ani de când Smaranda Brăescu a devenit campioană mondială la parașutism, cu un salt record de la altitudinea de 7.315 metri, la 19 mai 1932, la întrecerea găzduită de orașul Sacramento, din Statele Unite. Smaranda Brăescu a participat la numeroase mitinguri aeronautice interne și internaționale. În 1931, ea a fost decorată cu Ordinul Virtutea Aeronautică, de clasa „Crucea de Aur”, primul ordin din lume creat special pentru aviatori.


Aniversare aviatică

« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu



 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2