La doar câteva zile după ce Ministerul Finanțelor Publice a publicat un nou proiect de buget, cu un deficit cu 1,3 miliarde de lei, au început să apară nemulțumirile! Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România susține necesitatea reviziuirii bugetului de stat pentru anul 2019 pentru creșterea investițiilor și dezvoltării economice.
FLORIN JIANU, președinte, CNIPMMR
"Noi riscăm din punct de vedere economic recesiune, deși potențialul economiei în acest moment este unul de dezvoltare, deși ați văzut mediul de afaceri a crescut în ultimii ani, prin politicile publice lipsite de stabilitate și predictibilitate, riscăm (...) în foarte scurt timp, ca toți indicatorii macroeconomici să iasă din matca lor, (...) ceea ce înseamnă cursul de schimb, inflația, puterea de cumparare, s.a.m.d."
Totodată, reprezentanții mediului de afaceri cer crearea de locuri de muncă și stimularea înființării și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii. Proiectul bugetului pe anul 2019 prevede pentru Mediul de Afaceri Comerț și antreprenoriat un buget diminuat cu 28,9% comparativ cu 2018. De asemenea, se reduce semnificativ bugetul Programului pentru dezvoltarea activităților de comercializare a serviciilor de piață. Președintele, Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România mai crede că în acest an vom avea din nou probleme dezvoltarea infrastructurii rutiere si in alte zone importante.
FLORIN JIANU, președinte, CNIPMMR
"În 2019, vom fi practic subdezvoltați în ceea ce înseamnă infrastructura rutieră, (...) vom avea probleme cu căldura, cu apa, cu încălzirea."
Proiectul arata o creștere a bugetelor locale. De la 250 de lei pe locuitor la 450 de lei pe locuitor. Totodată, primăriile de municipiu vor primi un plafon de 12 milioane de lei, cu 7 milioane de lei în plus față de 2018. Impozitul pe venit este stabilit la 60%, iar datoria publică pentru acest an este de 34,9%.
Protest al sindicaliștilor din Sănătate, la Parlament, în zilele în care sunt programate dezbaterea și votul în plen privind proiectul legii bugetului de stat și proiectul legii bugetului asigurărilor sociale pe 2021.
Mișcările sociale iau amploare, în România! După valul de proteste declanșate de polițiști, ceferiști, angajați din Sănătate și mineri, fermierii ies și ei în stradă, nemulțumiți de lipsa sprijinului financiar din partea statului.
110 milioane de euro într-un singur an, contribuția la bugetul de stat a Grupului Transilvania General Import Export - European Drinks&Food, deținut de Viorel Micula și Ioan Micula! Economia românească...
Prognoza economică este una pesimistă! O spune premierul Ludovic Orban care explică astfel motivul pentru care Executivul amână creșterea salariilor profesorilor! „E ca într-o familie – când îți scad veniturile și abia mai ai bani de mâncare, de plata chiriei, nu te duci să-ți bei banii la cârciumă”, a spus premierul, citat de Mediafax. Acesta a ținut apoi să precizeze că afirmația sa a fost răstălmăcită.
Președinții Camerei Deputaților și Senatului, Marcel Ciolacu și Teodor Meleșcanu, vor contesta la Curtea Constituțională adoptarea de către Guvernul Orban a bugetului pe 2020 fără dezbatere. Decizia a fost luată în cadrul...
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019