Creștere economică istorică a României, estimată de experții Băncii Mondiale! Potrivit acestora, țara noastră ar urma să aibă, în acest an, o creștere de 7,3%. Ultimele studii bazate și pe cifrele Eurostat indică faptul că România a înregistrat, în ultimii ani, creșteri economice importante, iar, la multe capitole, a ajuns din urmă și chiar a depășit alte țări foste socialiste, care, în 1989, aveau o economie și un nivel de trai net superioare. Potrivit ziare.com, economistul Marcel Ionescu Heroiu, de la Banca Mondială, spune că este vorba de un parcurs economic în general bun al României, după 1989, cu câteva excepții. Creșterea economică este o urmare a creșterii veniturilor firmelor și a consumului, dar se datorează și banilor trimiși acasă de românii care muncesc în străinătate. Profesorul Mircea Coșea, doctor în științe economice, analizează, însă, din altă perspectivă această creștere economică.
prin telefon: prof. univ. dr. MIRCEA COȘEA ”Pe această creștere economică trebuie să o privim cu mai mult realism și fără niciun fel de festivism, pentru că, de fapt, ea este o recuperare, nu e o creștere economică. Creșterea economic, prin definiție, este o dezvoltare a economiei, care are efecte imediate și sustenabile asupra vieții populației din aria respectivă. Cu alte cuvinte, nivelul de trai crește imediat ce există și o creștere economică. În România nu e cazul.”
Profesorul Mircea Coșea mai spune că această recuperare, în acest ritm, se explică și prin faptul că noi plecăm foarte de jos. În comparație cu 2020, acest procent este explicabil, deoarece, anul trecut, economia a fost blocată total.
prin telefon: prof. univ. dr. MIRCEA COȘEA ”Ea nu este expresia unei dezvoltări eficiente, pe baza restructurării, a eficientizării, a creșterii productivității. Nu! Ea este bazată pe intrări de capital din afară, sub forma împrumuturilor pe care statul le-a făcut.”
Ascensiunea economică a României este criticată și de alți economiști, dar Mircea Coșea consideră că, deocamdată, nu ar trebui să constituie un motiv de îngrijorare. Reprezentanții Băncii Mondiale estimează că, dacă dinamica de dezvoltare continuă, România va trece întrece și Polonia, asta după ce a reușit să întreacă Slovacia, Serbia și Ucraina, țări cu grad de dezvoltare peste cel al României.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019