Trăiesc pe spinarea statului, deși au bani depuși în bancă! Aproximativ 200 de persoane s-au prefăcut că au uitat de conturile din bănci și au depus cereri pentru a primi alocații sau ajutoare sociale de la primării. Cel mai șocant exemplu este cel al unei femei de etnie romă, care beneficiază de ajutor social, în timp ce are un depozit bancar de 114 mii de lei. Totul a ieșit la iveală în urma unor controale amănunțite efectuate de Agenția pentru Plăți și Inspecție Socială.
MARIUS SIMCELESCU, director, Agenția pentru Plăți și Inspecție Socială: "I-am identificat prin impozitele pe care le plătesc la aceste depozite și au rezultat acești 173 de beneficiari, din care 77 sunt în plata la venitul garantat sau alocația de susținere a familiei."
Cea mai mare sumă a fost găsită în contul unei femei de etnie romă din comuna Breasta: 114 mii de lei. Ea spune că banii sunt de fapt ai fratelui ei.
VOX femeie
"Âsta e venitul nostru, ajutorul social, doar se vede, dacă aveam eu un miliard și ceva să fie banii mei, aveam și eu ceva mai mult."
VOX barbat
"Banii aceea am fost eu plecat, am acolo 15 ani plecat și n-am avut pe nimeni acasă și i-am trimis și eu la ea ca să mi-i țină și mie."
Autoritățile au demarat procedurile de recuperare a banilor.
MARIUS SIMCELESCU, director, Agenția pentru Plăți și Inspecție Socială: "Le emitem deciziile de debit, au un termen de 30 de zile să achite la casieria instituției. În cazul în care nu plătesc, le trimitem debitele pentru executare silită."
Femeia trebuie să înapoieze statului 4 mii de lei, suma primită ilegal anul trecut.
În aceeasi situație sunt alți 77 de beneficiari ai venitului minim garantat, precum și 96 de persoane care primesc alocație pentru susținerea familiei.
Autoritățile vor să-i păsuiască pe românii care primesc ajutoare sociale, dar au datorii la stat. Mai exact, ministrul Muncii vrea să acorde o perioadă de grație de șase luni celor care au restanțe la plata impozitelor și taxelor locale, înainte ca ajutorul social să fie suspendat. Mariana Câmpeanu va propune Guvernului această măsură în cursul săptămânii viitoare.
Gata cu ajutoarele sociale, pentru românii care au restanțe la plata impozitelor și taxelor! Autoritățile au decis suspendarea indemnizațiilor, pe o perioadă de cinci luni, în cazul a 73.000 de persoane asistate social. În timp ce oamenii se plâng că nu au de unde să facă rost de bani, primarii încearcă să le explice că nu mai este suficient să muncească în folosul comunității, pentru a obține ajutorul social.
Ajutoarele sociale continuă să le facă cu ochiul inclusiv românilor care nu depind de un astfel de sprijin. Mai bine de jumătate din sumele alocate de stat, anul trecut, pentru susținerea familiilor nevoiașe, erau nejustificate. Neregulile au ieșit la iveală în urma controalelor efectuate de Ministerul Muncii.
Guvernul a decis ca Ordonanța privind eliminarea subvenției la energia termică să fie aprobată în ultima ședință de la Palatul Victoria din luna august. Tot atunci, Executivul va stabili ajutoarele sociale destinate familiilor cu venituri mici.
Românii care nu acceptă să muncească în folosul comunității nu vor primi ajutoare sociale. Reprezentanții ministerului Muncii spun că si persoanele care nu participă la cursuri de formare profesională riscă să rămână fără ajutoare de la stat. Numărul celor care beneficiau de asemenea venituri a scăzut oricum cu 20 la sută. În localitatea prahoveană Mizil, din 3 mii de oameni aflati in aceasta situatie, doar 8 au acceptat să meargă la cursuri de recalificare. Primarul recunoaște că, și așa, a continuat să dea ajutoare sociale.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019