Au început lucrările celei de a V-a ediții a Simpozionului Internațional de Lingvistică, organizat de Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan - Alexandru Rosetti" al Academiei Române. La lucrări participă renumiți lingviști din țara si din străinătate. Unul dintre subiectele importante dezbătute de profesori a fost cel al alterării limbii române cu "englezisme" folosite haotic în limbaj. De observațiile academicienilor au avut parte, atât oamenii politici, cât și ziariștii.
IONEL HAIDUC, presedintele Academiei Romane "Limba româna trebuie apărată, pentru că, într-o lume globalizată, limba rămâne principalul factor care menține identitatea națională."
EUGEN SIMION, presedinte, Secția de Filologie, Academia Română "S-a urâțit limba! Este o limbă jupuită, o limbă care nu își păstrează fluiditatea, frumusețea. Nu trebuie să introducem multe cenzuri, dar o atenție trebuie sî avem și în școala și în familie."
Interesați de valorile culturale ale limbii noastre sunt oameni nascuți la mii de kilometri distanță. Este si cazul unui profesor al Universitatii din Oxford, Marea Britanie, Martin Maiden, care, pur si simplu, s-a indrăgostit de limba noastră și, după ani de exercițiuă o vorbește chiar foarte bine.
MARTIN MAIDEN, profesor, Universitatea Oxford "Partea care mă interesează cel mai mult este ceea ce numim morfologia limbii. Spre exemplu, cum se formează verbele neregulate, verbe ca "a lua". Eu iau, tu iei, ceea ce, pentru un străin anglofon, este foarte ciudat."
MARIUS SALA, director, Institutul de Lingvistica "Iorgu Iordan - Alexandru Rosetti" "A povestit cum s-a îndrăgostit el de limba română. Din întâmplare a găsit un manual de limba română, pe care a început să îl consulte, pe care l-a lăsat, pentru că era prea complicat. După zece ani a reluat și ați vazut că, acum, vorbește foarte bine limba română.
Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan - Alexandru Rosetti" a preluat și dezvoltat una dintre cele mai importante misiuni ale Academiei Române. Sub conducerea unor lingviști de prestigiu, a dat lucrări de mare importanță pentru cultura românească.
Peste 133.000 de absolvenți de liceu au susținut, astăzi, prima probă a sesiunii de vară a examenului de bacalaureat, cea la Limba și Literatura Română. Absolvenții de licee cu profil real, tehnologic...
Poliția din România este a doua cea mai coruptă din Uniunea Europeană. Cel puțin așa arată un studiu realizat de organizația nonguvernamentală Transparency International. În general, un român...
Decizie istorică la nivel academic, în România! Ministrul Educației și Cercetării, Monica Anisie, a anunțat că a semnat un ordin prin care a retras acreditarea Școlii doctorale de la Academia de Poliție "Alexandru Ioan Cuza"...
Eveniment cultural, astăzi, la Academia Română! Personalități din lumea culturală și din mediul academic au participat la lansarea volumului „Covid, colivia noastră”. Volumul „Covid, colivia noastră” a luat naștere...
„Nu negociem siguranța cetățenilor și nici aplicarea legii!” a declarat, astăzi, secretarul de stat în M.A.I., Bogdan Despescu, în urma controverselor privind întâlnirea unor șefi din Poliție cu interlopii din clanul Duduianu.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019