Precipitațiile abundente și topirea zăpezilor de pe versanți dau mari bătăi de cap autorităților din Mehedinți. Zeci de hectare de culturi au fost inundate, după ce debitele mai multor râuri au crescut în ultimele zile. Pericolul cel mai mare este pe râul Topolnița, unde debitul e de trei ori mai mare decât într-o perioadă normală. Apa a măcinat piciorul unui pod, care este la un pas să se prăbușească, iar zeci de gospodării riscă să rămână izolate.
AMBIANȚĂ (apa învolburată)
VOX: "Dacã plouã, pânã mâine sau poimâine sigur va depãsi. Dã cu podul jos si rãmâne izolatã si reteaua electricã. (...) Rãmânem izolati, nicio sursã, nimic, nu ne mai putem aproviziona nici cu apã, nici cu mâncare, cu nimic."
VOX: "Piciorul ăsta e în aer, dacã mai plouã pânã desearã, pe unde mai trecem noi, pe unde mai trecem noi?!"
VOX: "Dacã arde o casã, pompierii pe unde intrã, noi ce facem, murim de foame? Pâine de unde luãm, pe unde trecem, cu elicopterul."
Podul construit de Primăria Izvorul Bârzii peste râul Topolnița nu are avizul Apelor Române, pentru că nu prezintă siguranță. Reprezentanții Sistemului de Gospodărire a Apelor Române au cerut pompierilor și autorităților locale să consolideze piciorul podului cu saci de nisip.
ADRIAN DRĂGHICI, director Apele Române Mehedinți: "Situația impune o intervenție foarte rapidã, astfel încât sã încercãm sã protejãm piciorul podului, pentru ca cele 20 de familii care locuiesc vis-a-vis, pe malul celãlalt, sã poatã sã aibã aceastã cale de acces. Pânã când nu se vor retrage apele, nu putem sã intervenim cu utilajele."
Râurile din Mehedinți, printre care și Motru sau Coșuștea, sunt atent monitorizate. Oamenii se tem, însă, că încălzirea vremii, prognozată de meteorologi începând de joi, le va aduce noi necazuri. Până atunci, ei sunt nevoiți să dea piept cu ploile și vântul puternic, pentru că 21 de județe și Capitala se află sub cod galben până miercuri, la ora 15.
Val de avalanșe, în zona Bâlea din munții Făgăraș! Conform specialiștilor de la Avalanșe în Carpați, valurile de zăpadă sunt de dimensiuni mici și medii. ”În urma încălzirii accentuate și a ploilor din ultimele zile au fost semnalate...
Tot mai frecvent, salvamontiștii maramureșeni sunt solicitați să intervină pentru salvarea ucrainenilor care trec granița în țara noastră și ajung să rătăcească pe cărările înzăpezite ale munților Maramureșului.
Un strat gros de zăpadă acoperă stațiunea Stâna de Vale din masivul Vlădeasa, județul Bihor, spre bucuria turiștilor de toate vârstele, care petrec sărbătorile de iarnă în acest loc de basm.
Peisaj ca-n poveștile de iarnă, aer curat și distracție la cote înalte, în stațiunea Stâna de Vale din județul Bihor! În stațiunea din masivul Vlădeasa, situată la 1.100 de metri altitudine, a nins ca-n basme, iar stratul de zăpadă...
Iarna prelungită este pe sufletul turiștilor mari și mici, care aleg stațiunea Stâna de Vale din județul Bihor, ca destinație de vacanță ori pentru a petrece weekend-ul. Supranumită Perla Apusenilor, stațiunea este...
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019