Prima ninsoare abundentă va bloca șoselele României, mai ales dacă va fi însoțită de viscol. Așa sună avertismentul drumarilor, care se tem că se vor confrunta cu aceleași situații dificile ca la începutul anului. Este vorba despre zilele de iarnă grea, când zeci de oameni au rămas captivi în propriile mașini, din cauza drumurilor înzăpezite. Tocmai din acest motiv, autoritățile au hotărât sã schimbe modul de acțiune în caz de nevoie.
VOX: "In momentul cand in prognoza meteo apare un cod galben sau portocaliu, (...) in orice moment, de comun acord cu politia, luam masura inchiderii drumului de urgenta."
Astfel, se poate interveni mult mai rapid și eficient, iar utilajele de deszăpezire nu se mai opresc din cauza mașinilor blocate pe șosea. Pentru o mai bună coordonare, toate autospecialele vor fi dotate cu aparate GPS.
AMBIANȚĂ: "-Se poate localiza exact momentul unde se afla in timp real. (...) -Acuma, de exemplu, utilajul este pornit, da? -Si iti afiseaza ca e pornit. Iti spune viteza cu care se deplaseaza, si locatia unde se afla."
Chiar dacă până acum stocurile de materiale antiderapante nu sunt suficiente, drumarii spun că vor fi pregătiți peste o săptămână cu tot ce este necesar.
VOX: "La intai decembrie trebuie sa avem aprovizionat 50% din materialul antiderapant, noi credem ca vom ajunge. Noi deja nisipul in avem aicea 50%, cu sarea suntem in curs de aprovizionare."
Există, însă, multe sectoare de drum unde nici până în acest moment nu au fost atribuite contractele de deszăpezire. Astfel, nu a fost desemnată vreo firmă care să execute lucrările de curățare a asfaltului pentru aproape două mii de kilometri de drum. Din cauza licitațiilor contestate sau organizate cu întârziere, pentru multe dintre șoselele din zona de vest a țării sau din județul Constanța nu au fost semnate contracte de deszăpezire. Mai mult, autoritățile din Sibiu au stabilit ca dată-limită pentru înscrierea la licitație ziua de 27 decembrie, deși prima ninsoare este preconizată de meteorologi pentru începutul lunii viitoare.
Iarna prelungită este pe sufletul turiștilor mari și mici, care aleg stațiunea Stâna de Vale din județul Bihor, ca destinație de vacanță ori pentru a petrece weekend-ul. Supranumită Perla Apusenilor, stațiunea este...
Primăvara și-a intrat în drepturi, iar practicarea sporturilor de iarnă, în majoritatea stațiunilor montane de la noi, nu este favorizată de vremea caldă specifică acestei perioade. Cu toate acestea, pârtiile din Stâna de Vale sunt numai bune pentru schi.
Dacă pe pârtiile din alte stațiuni sunt înregistrate valuri de accidente, la Stâna de Vale, în județul Bihor, condițiile de pe pârtii permit desfășurarea în condiții de siguranță a sporturilor de iarnă. Mai mult, dacă, în alte zone...
Iarna și-a reintrat în drepturi, în majoritatea regiunilor din țară! În Capitală, peste 300 de utilaje de deszăpezire și peste 400 de lucrători au intervenit în cele șase sectoare, pentru a împrăștia material antiderapant și pentru a elibera carosabilul de zăpada depusă. Cele mai multe utilaje, 76, au acționat în Sectorul 6 al Capitalei, iar cei mai mulți lucrători, 171, în Sectorul 1. La nivel național, drumarii au intervenit cu circa 1.200 de utilaje și au împrăștiat aproape 10.000 de tone de material antiderapant pe drumurile naționale și pe autostrăzi, potrivit Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere.
Dacă în alte stațiuni accidentele pe pârtie se țin lanț, la Stâna de Vale, în județul Bihor, nu a fost înregistrat niciun incident. Stratul gros de zăpadă, temperaturile potrivite pentru această perioadă a anului...
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019