Masca de protecție sanitară impusă în timpul pandemiei de coronavirus nu mai este obligatorie, dar mesajele digitale afișate pe unele dintre mijloacele de transport în comun ale STB rămân cantonate în perioada restricțiilor. O situație care generază confuzie în rândul călătorilor. Când văd mesajul, oamenii se întreabă dacă nu cumva au înțeles greșit anunțul privind încetarea stării de alertă și ridicarea restricțiilor. Șeful STB, Adrian Criț, are și o scuză cu privire la persistența acestor avertismente specifice pandemiei. El susține că timpul a fost prea scurt pentru a reuși eliminarea tuturor avertismentelor și că acest proces ar mai dura o zi sau două. Mesaje privind obligativitatea purtării măștii sanitare pot fi văzute, în continuare, și în stațiile de metrou. În ceea ce privește purtarea măștii, recomandată și nu impusă de autorități după eliminarea restricțiilor, părerile oamenilor sunt împărțite.
VOX ”- Eu nu port masca că mă obligă cineva sau nu, o port să mă protejez. Am o vârstă, am probleme de sănătate și zic că e mai bine așa.
- Considerați că trebuiau sau nu ridicate restricțiile?
- Consider că nu trebuiau, mai ales că acum vin din afară și nu știm ce probleme au.”
VOX ”- De doi ani de zile, ținând cont că și la serviciu opt ore, la metrou, opt ore, numai pe stradă, așa. Noi când nu purtam mască? Adică eu mă simt bine acum, pot să respir.
- Nu vă e frică de virus în continuare?
- Nu-mi este frică. M-am și vaccinat.”
Data de nouă martie a marcat finalul stării de alertă și al restricțiilor. Totuși, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, recomandă purtarea, în continuare, a măștii, în spații exterioare aglomerate sau în spații închise și respectarea regulilor de igienă. De asemenea, persoanele care au simptome de infectare cu SARS-CoV-2 sunt îndemnate să se testeze și să se izoleze, dacă au COVID-19.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019