Mult trâmbițata coplatã la externare aduce doar mãrunțiș în bugetele spitalelor. Dupã prima lunã de la aplicarea acestei mãsuri, managerii unitãților sanitare spun cã va trece mult timp până să se adune ceva bani, pentru investiții importante. Dupã prima lunã de coplată, Spitalul Județean de Urgențã din Cluj-Napoca a adunat mai puțin de 15.000 de lei. O sumă infimă, în raport cu necesitãțile spitalului.
CRISTIANA CIORTEA, mananger, Spitalul Județean Cluj "Dorim sã adunãm o sumã mai mare, cu care sã putem face ceva semnificativ. Ca sã nu cheltuim sume mici pe lucruri mãrunte, ci am dori sã facem niște lucruri, care sã conteze!"
Spitalul de Recuperare a încasat și mai puțin, din coplată. 8.000 de lei, pe luna aprilie.
SANDA PATRICHI, manager, Spitalul de Recuperare Cluj-Napoca "Suma reprezintã sub 1 la sutã din bugetul unei unitãți, cel puțin al spitalului nostru. Ne-am gândit sã facem o colectare de sume, astfel încât sã putem sã-i folosim!"
La Spitalul Județean Argeș, aceeași situație! Banii strânși din coplatã reprezintă o sumă infimă, față de cheltuielile unității sanitare.
RODICA BESLIU, director economic, Spitalul Județean Argeș "- Ce poate face un spital județean cu 7.000 de lei? - Sã achiziționeze materialele sanitare, eventual, un alcool sanitar pe o lunã de zile!"
Sunt, însă, unități sanitare care stau și mai rău. Spitalele din județul Galați abia au strâns, într-o lunã, 12.500 de lei. Referitor la utilitatea acestei taxe, pãrerile, în rândul pacienților, sunt împãrțite. Unii spun cã banii din coplatã sunt bineveniți pentru spitale, alții cred cã taxa nu-și are rostul.
VOX "- Bani avem de dat destui la medic, când mergem. Medicamentele-s scumpe. - Credeți cã ajutã spitalele? - Nu știu. Nu cred cã ajutã!"
VOX "Ajutã spitalele aceastã... Ajutã într-un fel, da, îi ajutã. Da' nu-i așa mult!"
Sunt scutite de plata acestei taxe mai multe categorii de pacienți: gravidele, copiii, pensionarii cu venituri lunare sub 740 de lei, bolnavii cronici care sunt înscriși în programele naționale de sănătate, persoanele cu dizabilități, precum și pacienții care reprezintă urgențe medicale. Deocamdată, singurul efect notabil al aplicării taxei este încărcarea excesivă a serviciilor de primiri urgențe, solicitate de pacienții care vor să evite coplata.
În 40 de spitale bucureștene a început, astăzi, vaccinarea pacienților împotriva coronavirusului, atât în spitalizarea continuă, cât și în cea de o zi. Potrivit directorului D.S.P. București, Oana...
Protest al sindicaliștilor din Sănătate, la Parlament, în zilele în care sunt programate dezbaterea și votul în plen privind proiectul legii bugetului de stat și proiectul legii bugetului asigurărilor sociale pe 2021.
Mișcările sociale iau amploare, în România! După valul de proteste declanșate de polițiști, ceferiști, angajați din Sănătate și mineri, fermierii ies și ei în stradă, nemulțumiți de lipsa sprijinului financiar din partea statului.
110 milioane de euro într-un singur an, contribuția la bugetul de stat a Grupului Transilvania General Import Export - European Drinks&Food, deținut de Viorel Micula și Ioan Micula! Economia românească...
Greșeala unui angajat din Ministerul Sănătății a pus pe jar toate spitalele din țară. El a înțeles greșit un mesaj pe care trebuia să-l transmită către unitățile sanitare, așa că managerii s-au trezit cu o directivă...
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019