Anul 2012 vine cu noi reduceri de personal, mai ales în administrație, dar nu prin concedieri, ci prin menținerea principiului conform căruia pentru a se face o angajare este nevoie să plece șapte oameni din sistem. Declarația a fost făcută, joi seară, la postul public de televiziune, de președintele Traian Băsescu. Șeful statului a precizat, totodată, că nu sunt bani pentru indexarea pensiilor, din luna ianuarie. Cât privește deficitul bugetar al României, în 2012, potrivit președintelui, acesta trebuie să fie de 1,9%, pentru a nu ajunge, peste ani, în situația Greciei, din cauza împrumuturilor masive. Pe de altă parte, liderul de la Cotroceni i-a acuzat pe judecători că măresc deficitul României cu 9 miliarde, prin deciziile privind salariile bugetarilor. Tot la postul public de televiziune, Traian Băsescu a acuzat Parlamentul de lipsă de voință pentru schimbare și a spus că toate reformele importante se vor face prin asumarea răspunderii Guvernului, a cărui remaniere va fi luată în considerare după pleacarea misiunii FMI. Președintele a lăudat Cabinetul Boc, datorită căruia România ocupă locul doi în Uniunea Europeană, ca nivel de investiții. Țara noastră alocă 7% din PIB pentru acest sector. Băsescu rămâne, astfel, încrezător că electoratul nu-i va alege pe demagogi în defavoarea celor care vor modernizarea țării. Întrebat despre Mișcarea Populară, Băsescu a menționat că aceasta poate include PNȚCD pentru a atrage electoratul monarhist. Președintele a adus clarificări și cu privire la măsurile de salvare a Greciei. Concret, statul elen nu va beneficia de ștergerea datoriilor, ci de restructurarea acestora, grație băncilor, care au acceptat o implicare a sectorului privat mult mai mare decât s-ar fi putut imagina acum o luna. Inițial, se vorbea despre restructurarea a 40% din datorii, în timpul nopții s-a ajuns la 50%, în timp ce cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a propus un procent de 60%, a adăugat Traian Băsescu.
Ajutor pentru pensionari! Premierul Marcel Ciolacu a anuțat că Executivul adoptă documentația necesară pentru a fi acordat un ajutor de 800 de lei pensionarilor cu venituri mici. Aceștia vor primi prima tranșă luna viitoare.
Noul ministru al Educației și Cercetării, Daniel David, a facut public Raportul privind starea învățământului la momentul preluării mandatului. Acesta spune că salariul de bază în educație trebuie să reflecte respectul pe care noi îl dăm profesorului în societate și educației, precizând că indicatorii de performanță trebuie să vină în forma unor bonusuri, premii, suplimentar acestui salariu de bază.
Federația Națională Sindicală din Asistența Socială și Protecția Copilului FNS „PRO. ASIST” susține că este îngrijorată de prevederile proiectului ordonanței trenuleț. Sindicaliștii susțin că salariații se vor confrunta cu diminuări ale veniturilor nete.
Ministrul Justiției a trimis trei adrese judecătorilor pentru calculul salariilor magistraților! Stelian Ion le-a transmis instanțelor de judecată că deja au cheltuit 25% din creditele bugetare până în luna martie.
Se găsesc soluții pentru cerințele minerilor! Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat, după o întâlnire cu liderii minerilor care protestează deja de câteva zile în Valea Jiului, că lucrătorii din mine își vor primi salariile și restul drepturilor restante pe 25 și 26 februarie. Aceștia vor fi plătiți în trei tranșe, astfel: plata salariilor pe trei luni, plata salariilor compensatorii pentru angajații care ies la pensie și, totodată, pentru asigurarea transportului de la și spre locul de muncă, precum și pentru tichetele de masă. Anunțul său vine după ce premierul Florin Cîțu i-a avertizat pe mineri că le înțelege suferința, însă nu va permite ca în timpul mandatului său să aibă loc o mineriadă.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019