Câștig de cauză pentru investitorii suedezi Ioan și Viorel Micula! Deciziei Instanței de Arbitraj Internațional ICSID, de la Washington le-a dat dreptate proprietarilor European European Drinks & Food. Acum aceștia trebuie să primească despăgubiri de peste 200 de milioane de euro. Însă, Comisia Europeană a informat autoritățile române că orice plată de despăgubiri ar constitui un nou ajutor de stat și trebuie comunicată Comisiei.
VIOREL MICULA, președinte, European Drinks & Food: "Dacă această Comisie Europeană vrea să închidă astfel de fabrici, șomajul revine înapoi, să fie iar 50%. Probabil că sunt diverse interese, probabil sunt interese corporatiste sau vor să le închidă ca să nu se mai producă în România, să nu mai ia românul o pensie ci să ia altcineva."
Investițiile făcute in zona Bihor au însemnat o șansă pentru zeci de mii de oameni.
VIOREL MICULA, președinte, European Drinks & Food: "Infrastructura, drumurile erau foarte proaste, intre Oradea și Ștei sunt cele mai proaste drumuri, sunt niște condiții extrem de păcătoase, plus comunicațiile, plus curent electric. A trebuit să facem stații de transformare, am făcut cea mai mare stație de alimentare a unor societăți din România."
Investitorii au rămas însă doar cu obligațiile.
VIOREL MICULA, președinte, European Drinks & Food: "Din păcate, și e foarte rău, au tăiat toate facilitățile, toate drepturile dar în schimb au menținut toate obligațiile. "
In 1998, România a instituit o schemă de ajutoare de stat pentru a atrage investiții în regiunile defavorizate asigurând, printre alte avantaje, reduceri fiscale și scutiri sau restituiri de taxe vamale la materiile prime. Schema trebuia să rămână în vigoare timp de 10 ani de la data la care o regiune era desemnată în mod oficial ca defavorizată, iar apoi investitia trebuia mentinuta inca zece ani. Ca parte a procesului de aderare la UE, România a anulat schema în cauză în 2005. Frații Ioan și Viorel Micula au susținut că statul român nu și-a respectat angajamentele referitoare la protecția reciprocă a investițiilor cuprinse în acordul bilateral dintre Suedia și România iar acum instanța de arbitraj de la Washington a obligat România să îi despăgubească pe reclamanți.
Guvernul României a hotărât să plătească suma pentru care există titlu executoriu în România, în urma procesului intentat statului român de Viorel și Ioan Micula, în numele a trei companii deținute de cei doi oameni de afaceri.
Sute de francizori, francizați și potențiali parteneri de business și-au dat întâlnire la București, la Forumul Investitorilor în Franciză, un eveniment aflat la a doua ediție. Evenimentul a atras, în primul rând, antreprenori români...
Consiliul Investitorilor Străini cere guvernului Dăncilă să oprească practica tot mai frecventă de a adopta prin Ordonanțe de Urgență măsuri radicale și cu efecte majore în economie. Consiliul solicita executivului printr-un...
Întâlnire emoționantă, la împlinirea a 40 de ani de la terminarea Liceului Industrial Radio - TV Brăila! În 15 septembrie 1972, 36 de elevi din nouă județe au călcat pentru prima oară pragul școlii care asigura pregătirea teoretică și practică a viitorilor depanatori radio-tv.
Desant economic american! Ambasadorul Statelor Unite în România, Hans Klemm, a anunțat că în această toamnă Bucureștiul va găzdui cea mai numeroasă delegație comercială americană ajunsă...
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019