Date companie
 
 
 
 

Boboteaza, sărbătoare de mare însemnătate pentru creștinii catolici și ortodocși

RSS Știri
 
 
Data publicării : 6 Ianuarie 2014
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : sarbatoare, boboteaza, agheazma, catedrala, patriarhala
 

Zi de mare sărbătoare, pentru creștinii catolici și ortodocși! În fiecare an, în 6 ianuarie se praznuiește Boboteaza sau Botezul Domnului, sărbătoare cunoscută și sub denumirile de "Arătarea Domnului" sau "Epifania" care marchează sfârșitul ciclului de sărbători dedicate Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos. De Bobotează, preoții au sfințit Agheazma cea mare și apele curgătoare. În întreaga țară au fost organizate, la biserici și mânăstiri, peste 300 de evenimente religioase. Butoaiele cu apă, pregătite în Ajunul Boboptezei, au fost sfințite luni, de către preoți. La Catedrala Patriarhală, cele 24 de vase, cu o capacitate de peste 12.000 de litri de apă, au fost sfințite chiar de Patriarhul Daniel. Agheazma Mare a fost împărțită, apoi, credincioșilor.

NATALIA MANOLESCU, reporter "Credincioșii și preoții consideră că apa de la Bobotează are o putere deosebită, deoarece sfințirea acesteia are loc chiar în ziua în care Mântuitorul s-a botezat în apele Iordanului. Se spune că apa sfințită la biserică, în această zi, nu se strică niciodată. Totodată, Agheasma Mare se poate bea doar timp de opt zile, între 6 și 14 ianuarie, altfel este necesară aprobarea preotului duhovnic, spre a fi folosită.”

VOX "E o zi importantă, religioasă. Cu agheasma, poate ne schimbăm caracterul, gândirea, răutatea din noi."

VOX ”Pentru sănătate, pentru spor, pentru tot ce este bun.”

VOX "Este foarte importantă această sărbătoare, pentru cei care cred. Trebuie să crezi și, atunci, apa sfințită își va face și ea efectul."

DAN TOADER, profesor, Seminarul Teologic București ”Întâlnirea Sa cu Ioan la Râul Iordan, moment de maximă intensitate spirituală, prin tot ceea ce s-a petrecut și prin tot ceea ce se petrece și astăzi, în bisericile noastre ortodoxe, acolo unde creștinii, ca și odinioara cei ce au mers la Iordan, se adună spre a se întâlni cu Domnul Iisus Hristos.”

Potrivit tradiției, preoții sfințesc și apele curgătoare, aruncând crucea în apă. Cei mai curajoși bărbați se aruncă în valuri și cel care ajunge primul și recuperează crucea, este binecuvântat și se consideră că va avea noroc tot anul.



« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu



 
 

Alte știri pe aceeași temă

  • Sărbătoarea Rusaliilor sau Pogorârea Sfântului Duh ( 20 Iunie 2021 )

    La 50 de zile de la învierea lui Iisus Hristos creștinii ortodocși sărbatoresc Rusaliile sau Pogorârea Sfanțului Duh. Duhul Sfânt a coborât între apostoli, în chipul unor limbi de foc, iar aceștia au început să vorbească în limbi străine, pe care nu le știau până atunci. Evenimentul marchează și întemeierea Bisericii.

  • Măsuri stricte, impuse de Patriarhia Română pentru slujbele de Bobotează ( 4 Ianuarie 2021 )

    Măsuri stricte, de Bobotează! Reprezentanții Patriarhiei Române au anunțat că vor fi luate măsuri speciale la ceremoniile de Bobotează din acest an, pentru a împiedica răspândirea virusului SARS-CoV-2.

  • Start Show România, ediție de sărbătoare ( 5 Decembrie 2020 )

    O nouă ediție din spectacolul dumneavoastră preferat "Start Show România", mâine, de la ora 13:00, la Național TV! Gazdele emisiunii, Diana Matei și Adrian Enache, v-au pregătit o ediție specială, de sărbătoare.

  • Patriarhul Daniel, prima vizită canonică în Episcopia Bihorului ( 20 Septembrie 2020 )

    Momente impresionante pentru credincioșii ortodocși din Bihor și nu numai! Au fost sfințite noua biserică a Mănăstirii Izbuc și Catedrala Episcopală din Oradea, iar slujbele au fost oficiate de Patriarhul Bisericii Ortodoxe...

  • Ziua sfinților 40 de mucenici ( 9 Martie 2020 )

    Zi mare în calendarul creștin ortodox! Credincioșii îi prăznuiesc pe cei 40 de sfinți mucenici, în amintirea soldaților romani creștini martirizați în anul 320. Astăzi femeile fac sfințișori pentru a le da de pomană de sufletul celor adormiți iar bărbații beau nu mai puțin de 44 de pahare. Așa spune tradiția! Ea diferă însă de la regiune, la regiune.

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2