Date companie
 
 
 
 

BPOC, boala cu o mie de fețe

RSS Știri
 
 
Data publicării : 12 Noiembrie 2018
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : ziua, pneumologie, boala, mondiala, lupta, bpoc, bronhopneumopatie, obstructiva, cronica
 

Ziua Mondială de Luptă împotriva BPOC, celebrată în avans, la București! Reprezentanții Societății Române de Pneumologie au prezentat, astăzi, date privind bronhopneumopatia obstructivă cronică, o boală care afectează circa cinci la sută din populație. Medicii au vorbit și despre cauzele bolii, simptome, efecte și metode de prevenire.

RUXANDRA ULMEANU, președinte, Societatea Română de Pneumologie "Este o boala inflamatorie a plămânului și a cailor aeriene - bronhii. (...) Peste 80 % din cazuri apare din cauza fumatului, dar în același timp, poluarea este pe locul doi".

Medicii au prezentat și rezultatele unui studiu realizat de Societatea Română de Pneumologie în scopul estimării prevalenței bronhopneumopatiei obstructive cronice la nivelul populației adulte, cu vârste de peste 40 de ani.

FLORIN MIHĂLȚAN, președinte, Secțiunea de Somnologie a S.R.P. "Din anchetele naționale, unul din zece pacienți are această boală. Din aceștia, în jur de 25-30 %, sunt diagnosticați, majoritatea, cu evoluții temporizate acasă și depistate în momentul în care vin prin camera de gardă și sunt internați la urgență."

Alături de medici s-au aflat și pacienți care suferă de bronhopneumopatie obstructivă cronică. Ei le-au împărtășit celor prezenți povestea lor. Alexandru Scrobotovici spune că în urmă cu 15 ani, a fost la medic din cauza unei răceli mai puternice. În urma realizării unei spirometrii a fost diagnosticat cu această boală gravă.

ALEXANDRU SCROBOTOVICI, pacient "In activitate, în afara că am fost fumător 25 de ani, am lucrat într-un mediu auto. Porneau mașinile și făceau fum excesiv in jurul meu, fiecare, 30-40 de mașini odată, care porneau dimineața. Iar, apoi, am lucrat într-o stație de betoane, unde era praf de ciment."

ANA IACUB, reporter "În România, aproximativ un milion de persoane suferă de BPOC. Din cauza faptului că simpomele nu sunt specifice și pot fi confundate cu efectele fumatului și cu cele ale înaintării în vârstă, este necesară realizarea spirometriei. Este o procedură simplă, realizată cu ajutorul unui dispozitiv - spirometru. Pacientul trebuie să lipească bine buzele în jurul unei piese bucale, să respire relaxat câteva secunde, apoi să expire atât de puternic șă atât de rapid, încât să-și simtă plămânii complet goliți de aer, după care să respire din nou relaxat."

Bronhopneumopatia obstructivă cronică mai este numită și boala cu mai multe fețe, deoarece simptomele pot fi comune altor afecțiuniși poate ataca întregul organism. Boala poate provoca și alte afecțiuni, precum boli cardiovasculare, hipertensiune sau osteopatie. In prezent, peste 300 de milioane de oameni din lume suferă de bronhopneumopatie obstructivă cronică.



« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu



 
 

Alte știri pe aceeași temă

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2