Bucureștiul modern s-a dezvoltat haotic și fără ca edilii să aibă vreo strategie. Aceasta este concluzia arhitecților străini prezenti in aceasta saptamana la Conventia Romana de Arhitectura si Design organizată in fiecare an în capitală.
OCTAVIAN IONESCU, reporter
CĂTĂLIN NEAMȚU, organizator Convenția pentru Arhitectură și design
Pentru arhitectii străini, prima impresie asupra orașului este una relativ pozitivă. Insă confruntarea cu detaliile realității cotidiene duce la deteriorarea acestei păreri. Acestia considera că în viitor, Bucureștiul ar trebui să se transforme într-un oraș mai verde, care să aibă grijă de locuitorii din toate cartierele sale. De asemenea, o prioritate o reprezinta restaurarea cladirilor vechi de patrimoniu.
ROSS LOVEGROVE, designer: "Este o problemă a investițiilor. Este foarte scump să reconsolidezi, dar este nevoie de un plan bine pus la punct, responsabilii capitalei consultându-se cu noi ar putea primi răspunsuri la unele dintre probleme."
GLENN MURCUTT, arhitect: "Multe orașe din lume se confruntă cu aceast pericol al cutremurelor. San Francisco de exemplu a acordat o foarte mare atenție clădirilor vechi și le-au reconsolidat, aveți nevoie mai înainte de toate să vă stabiliți prioritățile să consolidați aceste clădiri mai ales că în ultima vreme oamenii se simt mult mai atrași de parțile istorice ale orașelor s-au săturat de clădirile care "țipă ".
Specialiștii afirmă că una dintre problemele cu care se confruntă în acest moment capitala este lipsa unui plan urbanistic general actualizat, care să reglementeze clar felul în care ar trebui să arate orasul in urmatorii ani. Profesorii de la Universitatea de Arhitectură lucrează în acest moment la un astfel de proiect.
ZENO BOGDĂNESCU, rector Universitatea de Arhitectura si Urbanism "Ion Mincu"
TIBERIU FLORESCU, decan Facultatea de Urbanism
Ca aproape toate capitalele lumii, Bucurestiul a evoluat in primul rand pe verticala, din nevoia de a construi cat mai mult, pe suprafete cat mai mici. Cladirile nou construite sunt expresii ale unei arhitecturi moderne, simplificate, bazate in special pe beton, otel si sticla. Insa dincolo de a fi moderna, utilitara, avangardista, noua arhitectura trebuie sa fie frumoasa, sa aduca plus valoare zonei in care se inalta. In opinia specialistilor, o capitala europeana trebuie sa evolueze, iar infrastructura si cladirile trebuie sa se adapteze acesteia. Pe de o parte, centrul istoric trebuie sa ramana o parte importanta a orasului, ca o legatura cu trecutul, iar pe de alta parte, metropola trebuie sa integreze noul, dar intr-un mod contextual, luand in considerare evolutia viitoare a orasului. Un alt aspect important este cel al transportului public, capitol la care Bucureștiul este printre codașe în rândul capitalelor europene. Aproape 60% dintre locuitori se deplasează zilnic cu autoturismul personal, spre deosebire de Viena, unde lucrurile stau exact pe dos.
GABRIEL GEORGESCU, arhitect
Național TV și N24 Plus au demarat o campanie de informare în privința clădirilor din București, asupra cărora vremea și-a pus amprenta, iar lipsa unei strategii pentru păstrarea identității culturale le-a afectat chiar mai mult. Care sunt punctele sensibile ale Capitalei, veți afla în zilele următoare în jurnalele noastre.
Grav incident în trafic, în Capitală! Doi tineri au blocat o mașină și au distrus-o, chiar în mijlocul străzii. Agresorii, un bărbat și o femeie, lovesc automobilul cu picioarele și cu o crosă...
Momente emoționate, pentru absolvenții clasei a VIII-a din cadrul Liceului Teoretic Național din București! La festivitatea de absolvire au participat elevi, cadre didactice, dar și părinții adolescenților...
Intervenție în forță a mascaților, la sediul unui post de radio pirat din București! Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Sector 5 au efectuat o percheziție domiciliară...
A răsunat ultimul clopoțel pentru elevii claselor a VIII-a, după un an dificil marcat de pandemia de coronavirus! Printre cei care au spus bun rămas gimnaziului s-au numărat și elevii Școlii Gimnaziale nr. 59 din Capitală.
Momente emoționate la festivitatea de absolvire, pentru absolvenții de clasa a VIII-a ai Colegiului Național „Grigore Moisil” din București. La festivitate au participat elevi, cadre didactice, părinți, bunici și prieteni...
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019