Sunteți în căutarea unui apartament sau a unei garsoniere de închiriat? Atunci trebuie să știți că prețul unei locuințe "bine poziționate" în oraș a crescut cu până la 28 la sută, în timp ce prețul la alte locuințe mai mărginașe a scăzut cu 17 procente. Variațiile de preț se datorează șomajului și puterii de cumpărare, dar rămâne și la aprecierea dintre proprietar și viitorii chiriași, spun consultanții imobiliari.
ION CĂTUȚOIU, consultant imobiliar: "Pentru că nefiind o piață matură, o piață profesională, o piață reglementată, de obicei aceste contracte se fac cumva la mica înțelegere."
Spre deosebire de piața vânzărilor de apartamente care are un trend unitar descendent, cea a închirierilor de locuințe a avut o evoluție diferită. Iar pe viitor, consultanții ne atrag atenția că prețul unei chirii va depinde întotdeauna de modul în care se dezvoltă orașul.
ION CĂTUȚOIU, consultant imobiliar: "Dacă din punct de vedere economic, din punct de vedere rată-șomaj, dacă rata șomajului este mică, dacă orașul începe să se dezvolte, dacă el este un punct important și un pol important pentru mediul de afaceri, chiriile pot să crească. Cu siguranță vor crește de fapt. Pentru că nu există un mediu concurențial."
Cea mai variată evoluție a chiriilor o ilustrează Capitala. Spre exemplu, în cartierul Dristor o garsonieră poate fi închiriată cu 200 de euro pe lună. Mai ieftin față de anul trecut cu aproximativ 25 de euro. Iar dacă pentru un apartament cu două camere chiria a rămas neschimbată, pentru unul cu trei camere este mai mare cu 70 de euro, ajungând la 320 de euro pe lună. Și în Brașov, prețul minim cerut de proprietari pornește de la 150 de euro și ajunge până la 220 de euro pe lună, în creștere cu circa 30 de euro. La polul opus, se află Timișoara, unde prețurile au scăzut cu până la 40 de euro.
Interpretul de muzică populară și religioasă și fost preot, Cristian Pomohaci, a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare și la executarea a 90 de zile de muncă în folosul comunității, pentru evaziune fiscală.
Amenințări noi, riscuri vechi! Anul acesta, din cauza restricțiilor impuse pe fondul pandemiei, românii au fost obligați, mai mult ca niciodată, să stea acasă, pentru siguranța lor și a celor dragi. Asta nu i-a descurajat însă pe hoți.
Radu Mazăre, din nou în fața judecătorilor! Fostul primar al Constanței a fost adus, în această dimineață, din penitenciar la Înalta Curte de Casație și Justiție, acolo unde se judecă apelul dosarului privind locuințele sociale...
Legea asigurărilor obligatorii de locuințe va fi modificată! Asigărătorii urmează să acopere, pe lângă riscul de cutremur, alunecări de teren și inundații, și riscul de furtuni, potrivit reprezentanților Autoritatății de Supraveghere Financiară.
Violența domestică face ravagii în România! Pentru combaterea acestui fenomen, a fost semnat un contract de finanțare a proiectului "Venus - Împreună pentru o viață în siguranță". Premierul Viorica Dăncilă a precizat, cu ocazia semnării contractului, că numărul cazurilor de violență domestică a înregistrat o creștere îngrijorătoare. Peste 1.300 de persoane au murit în țara noastră în ultimii ani, din cauza acestui flagel.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019