Bucovina se pregătește de Centenar! Frumoasa zonă din nord-estul țării, care păstrează urmele trecerii a trei imperii este traversată de simboluri la tot pasul. Peisajul impresionant, bisericile si manastrile unice în lume, decorate pe pereții exteriori cu fresce spectaculoase sunt doar o parte din atracțiile acestui ținut. Iar în 2018, Bucovina va constitui unul din reperele evenimentelor care vor marca 100 de ani de la Marea Unire. O echipa a Național Tv a mers în această zonă fermecătoare a României pentru a vedea cum se pregătesc bucovinenii de această sărbătoare atât de importantă pentru istoria noastră, a tuturor. Gazda noastră, Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava, ne-a arătat câteva dintre locurile unde românii dar și invitații de peste hotare vor putea celebra Centenarul.
GHEORGHE FLUTUR, președintele Consiliului Județean Suceava
"Suntem la Suceava, oraș legat de Marea Unire pentru că pe 28 noiembrie, Bucovina era una dintre provinciile care se unea cu țara. Anul acesta la 28 noiembrie am intrat în anul centenar aici la Suceava și vom avea foarte multe evenimente sub egida Bucovina 100."
Autoritățile au pregătit o serie de acțiuni pentru marcarea Centenarului. Unul dintre proiecte se va derula în comun cu Alba-Iulia și Chișinău. Nu vor lipsi filmele documentare si expozițiile care îl vor avea în centru pe domnitorul Ștefan cel Mare.
GHEORGHE FLUTUR, președintele Consiliului Județean Suceava
"Veniți să vedeți cetatea de Scaun a Sucevei, recent fortificată, consolidată, Muzeul de Istorie a Bucovinei, natura, gastronomia, credința. Avem opt monumente Unesco, manastiri, Voroneț, Moldovița, Sucevița."
De asemenea, sunt prevăzute evenimente cu diaspora, pentru că foarte mulți români au plecat să lucreze în strănătate. Una din atracțiile principale va fi inaugurarea drumului lui Ștefan cel Mare de la Putna prin cele 47 de ctitorii ale marelui voievod, pe unde vor putea trece pelerinii. Iar dacă superbele manastiri bucovinene raman punctul cel mai important din zestrea Bucovinei, potențialul turistic nu se oprește aici iar vizitatorii se pot bucura de peisaje de vis și gusturi tradiționale.
Obiceiurile de iarnă, transmise din străbuni, rămân un reper al identității naționale. În Bucovina, tradițiile reprezintă în continuare o ancoră pentru toți cei care an de an își amintesc de ceea ce ne unește cu adevărat. Suceava a găzduit un spectacol de dimensiuni impresionante: peste 1.500 de urători din întreg județul i-au bucurat pe localnici și turiști timp de aproape 10 ore. Oamenii au urmărit cu entuziasm parada organizată cu ocazia sărbătorilor, transmisă în direct de colegii noștri de la Favorit TV.
Dezastru în pădurile românești! Potrivit estimărilor făcute de voluntarii de la Greenpeace, România pierde trei hectare de pădure pe oră, iar Bucovina a devenit următoarea țintă a defrișărilor ilegale. Imaginile surprinse de reprezentanții...
Centenarul veteranului, într-o localitate din județul Vrancea! De ziua veteranilor l-am cunoscut pe ultimul veteran de război din Bordești. Este vorba de sublocotenentul în retragere Avram Toader Constantin. Nea Costică, așa cum...
Turiștii, așteptați de Paște în Bucovina cu produse tradiționale și ateliere de încondeiat ouă! În Suceava, o vizită la Biserica Sf. Ioan Botezătorul poate fi un prim pas pentru a obține liniștea mult așteptată, după zilele agitate dinaintea sărbătorilor.
Regulament nou, la bloc! Potrivit noii legislații privind asociațiile de proprietari, adoptate anul trecut, se impune redactarea unui regulament al blocului ce trebuie respectat de toată lumea. Regulamentul care conține regulile și condițiile...
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019