Monseniorul Vladimir Ghika, preot romano-catolic și principe româ,n a fost beatificat la București, în cadrul unei ceremonii de amploare, organizată la ROMEXPO, la care au participat peste 700 de credincioși catolici și greco-catolici. În timpul ceremoniei trimisul Papei Francisc, cardinalul Angelo Amato, a oficiat Sfânta Liturghie, la care au participat au participat peste 200 de preoți și 20 de episcopi. La beatificarea monseniorului Vladimir Ghika a fost adusă o cruce înaltă de peste 10 metri. La ceremonia de beatificare a monseniorului Vladimir Ghika au participat reprezentanți ai instituțiilor statului și ai partidelor politice, dar și credincioși atrași de evenimentul religios. Alături de catolicii și greco-catolicii români veniți din mai multe zone ale țării, s-au aflat credincioși din țări, precum Ucraina, Franța, Belgia, Polonia, Statele Unite și chiar din Liban.
VOX "Este un demn reprezentant, în primul rând al lui Dumnezeu, și, iată, începând de astăzi, l-am beatificat. (...) Un om care s-a luptat pentru dreptate, indifirent de credință."
VOX "Faptul că avem un mijlocitor în cer, care se roagă Domnului pentru noi, că noi nu suntem vrednici să ne audă Dumnezeu, prin el ne aude Domnul."
VOX "A mijlocit, de pe vremea lui, pentru unificarea bisericilor. Deci, toți românii să fie de o singură credință, pentru că așa, singură, este și biserica lui Hristos. Una singură a lăsat Hristos!"
VOX "Eu, ca ortodox, sunt cu totul de acord de această beatificare. Este ceva foarte important, pentru poporul român. Doamne, păzește-ne! Apără-ne de dușmani!"
Prințul Vladimir Ghika s-a născut în ziua de Crăciun, a anului 1873, la Constantinopol. Cu aprobarea specială a Papei Pius al XI-lea, Vladimir Ghika a devenit primul preot biritual, care a slujit atât în ritul latin, cât și în cel bizantin. Din 1939, a venit în România și a slujit atât în biserica Sacré Coeur, construită cu sprijinul său, cât și în biserica greco-catolică. Pentru că a susținut comuniunea cu Roma, a Bisericii Catolice în România, a fost arestat în 1952, iar doi ani mai târziu, a murit în închisoarea de la Jilava. Monseniorul Vladimir Ghika este primul român beatificat de Biserica Catolică, iar ceremonia este prima de acest gen, organizată de Arhiepiscopia Romano-Catolică , care intenționează și să construiască o nouă biserică, dedicată Fericitului Vladimir Ghika, unde să fie depuse relicvele acestuia, în Parohia Sfânta Tereza, în zona Cimitirului Bellu.
Grav incident în trafic, în Capitală! Doi tineri au blocat o mașină și au distrus-o, chiar în mijlocul străzii. Agresorii, un bărbat și o femeie, lovesc automobilul cu picioarele și cu o crosă...
Momente emoționate, pentru absolvenții clasei a VIII-a din cadrul Liceului Teoretic Național din București! La festivitatea de absolvire au participat elevi, cadre didactice, dar și părinții adolescenților...
Intervenție în forță a mascaților, la sediul unui post de radio pirat din București! Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Sector 5 au efectuat o percheziție domiciliară...
A răsunat ultimul clopoțel pentru elevii claselor a VIII-a, după un an dificil marcat de pandemia de coronavirus! Printre cei care au spus bun rămas gimnaziului s-au numărat și elevii Școlii Gimnaziale nr. 59 din Capitală.
Momente emoționate la festivitatea de absolvire, pentru absolvenții de clasa a VIII-a ai Colegiului Național „Grigore Moisil” din București. La festivitate au participat elevi, cadre didactice, părinți, bunici și prieteni...
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019