Jumătate dintre tinerii români vor să migreze în altă țară. Potrivit sondajelor realizate de Centrul de Studii pentru Migrație, circa 50 la sută dintre tinerii cu vârste cuprinse între 16 și 34 de ani au planuri de plecare în străinătate. Totodată, procentul celor care vor să plece peste hotare încă din timpul facultății este de circa 48%. Principalul motiv care îi determină pe tineri să-și părăsească țara în care s-au născut îl reprezintă câștigurile mai mari pe care le pot obține muncind în străinătate.
VOX "- Te-ai gândit vreodată, ca în viitor, să pleci? - Da, probabil că da, când o să termin studiile. De ce? Salarii mai mari."
VOX "- Ce te-a făcut să rămâi aici sau ce te va face să pleci, dacă te vei hotărî pe viitor? - Aș avea motive, din lipsă de bani acum n-am putut să plec și apoi, tot așa, pentru salarii mai mari."
Sunt, însă, și tineri care nu cochetează cu ideea de a pleca în străinătate.
VOX "- Te-ai gândit vreodată să-ți faci studiile în afara țării sau să pleci din țară? - Am avut oarecum ideea, dar nu prea sunt de acord fiindcă eu deja am trăit vreo 4 ani în Italia, și nu mă simt acasă în străinătate și nu, nu sunt de acord."
Specialiștii atrag atenția că fenomenul de migrație a tinerilor nu este ireversibil și că autoritățile mai au încă timp să ia măsuri pentru a-i ține în țară.
DUMITRU SANDU, director, Centrul de Studii pentru Migrație "Atitudinea publică actuală din România este: Migrația este o fatalitate. Nu este o fatalitate, se pot face lucruri. Situația noastră a avut-o Portugalia, a avut-o Spania. Ce au făcut cu ani înainte? Au știut să folosească fondurile europene. Acolo se ocupă fortă de muncă, acolo sunt o groază de oportunități."
BIANCA ROTARU, reporter ”Statisticile referitoare la migrația tinerilor români sunt alarmante. Potrivit unui studiu realizat de Eurostat, țara noastră ocupă primul loc, la nivel european, în ceea ce privește numărul tinerilor care locuiesc deja în străinătate.”
Doi tineri, lipsiți de experiență și fără echipament corespunzător, au solicitat ajutorul salvamontiștilor pentru a ajunge în siguranță în orașul Codlea. Potrivit Salvamont Brașov, persoanele rătăcite au fost localizate în noaptea de joi spre vineri în Măgura Codlei, zona Piatra Albă.
Poliția din România este a doua cea mai coruptă din Uniunea Europeană. Cel puțin așa arată un studiu realizat de organizația nonguvernamentală Transparency International. În general, un român...
Românii reveniți în țară după declanșarea pandemiei de coronavirus, invitați să-și caute job! 129.000 de persoane revenite din străinătate s-au înscris în sistemul de șomaj din România, a anunțat ministrul Muncii...
Prima etapă a revenirii la normalitate a fost marcată astăzi, după ce Guvernul a adoptat o serie de măsuri, iar Hotărârea de Guvern pentru prelungirea stării de alertă a fost modificată.
Raed Arafat susține că autoritățile nu au în plan instituirea unui lockdown total! Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a declarat că decizia limitării circulației după ora 22:00 a fost luată pentru a limita întâlnirile dintre oameni și subliniază că în alte state, ora de intrare în casă este mult mai devreme comparativ cu țara noastră.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019