Orașul București candidează la titlul de Capitală Culturală Europeană a anului 2021. O veste bună dacă ne gândim la beneficiile pe care le poate oferi un asemenea titlu onorific. Procesul de accedere începe cu șase ani înainte și este în primul rând un proces de schimbare pentru imaginea orașului, pentru infrastructura și pentru sectorul său cultural. Vestea proastă este că în ultimii ani degradarea patrimoniului arhitectural bucureștean s-a accelerat, arată un raport realizat de Asociația pentru Protecția și Documentarea Monumentelor și Patrimoniului din România. Specialiștii avertizează că Bucureștiul istoric este în pericol din cauza presiunii exercitate de dezvoltarea imobiliară, în lipsa unei strategii de regenerare a zonelor istorice și de conservare a imobilelor cu valoare arhitecturală.
sincron: IOAN CRISTESCU, dir. Muzeul Literaturii Române
Bucureștiul este unic printre capitalele europene datorită cantității și calității arhitecturii moderniste din perioada interbelică. În ziua de azi, însă, clădiri monument se află la un pas de colaps sau au fost retrocedate. Este și cazul Muzeului Literaturii Române, care a fost retrocedat, urmând să fie evacuat la 31 decembrie. Acest muzeu este o instituție unicat în țară și printre foarte puținele de acest gen din Europa și din lume. Înființat în anul 1957 de către Perpessicius, muzeul este dedicat expunerii și studierii documentelor și manuscriselor, obiectelor și fondului arhivistic al literaturii române.
STAND UP NATALIA MANOLESCU
Din anul 1967, Muzeul Literaturii Române este găzduit în fosta casă Kretzulescu, din Bulevardul Dacia. Clădirea a fost consolidată în 1990, iar ulterior a fost restructurată și modernizată, devenind unul dintre cele mai moderne muzee de profil din lume. Casa a fost însă retrocedată acum câțiva ani, după cunoscutul sistem al cumpărării de drepturi litigioase.
IOAN CRISTESCU, dir. Muzeul Literaturii Române
La doi pași de muzeu, o imagine dezolantă. Pe un chioșc ruginit cu hârtii murdare lipite în geam, stă scris: Librăria Muzeului Literaturii Române. Înăuntru, opere ale marilor noștri poeți și prozatori zac de-a valma. Angajatele așa-zisei librării nu găsesc însă nici o problemă. Ele susțin că zilnic au vizitatori straini care se arată absolut entuziasmați de acest "lăcaș de cultură".
VOX ANGAJATA BIBLIOTECA
Societatea civilă trage un semnal de alarmă privind salvarea patrimoniului construit al Bucureștiului, căzut victimă unei administrații locale fără strategie de dezvoltare, a lipsei de comunicare între instituții și experți, a lipsei de dialog între comunitate și autorități, al conflictelor de interese și al corupției. Societatea civilă propune înființarea unei Comisii pentru Bucureștiul Istoric, ce va avea rolul de a prezerva identitatea istorică, culturală și ambientală a zonelor construite protejate, a monumentelor istorice și a ariilor lor de protecție. Comisia ar urma să analizeze toate proiectele care afectează patrimoniul construit și să fundamenteze avizul de oportunitate al Primarului General.
Competiția națională pentru alegerea orașului ce va reprezenta România la selecția capitalei culturale europene din 2021 se deschide anul viitor. Și-au anunțând deja intenția de a participa orașele Cluj-Napoca,Timișoara, Iași, Craiova și Arad. Ultimul oraș din România ales Capitală Culturală Europeană a fost Sibiu, în 2007. Până în prezent, peste 40 de orașe au deținut acest titlu.
Circa 80 de companii, cu peste 5.000 de oferte de locuri de muncă, la ”Angajatori de TOP” București! La târgul de joburi organizat în 28 și 29 martie, la Sala Palatului, românii aflați în căutarea unui loc de muncă au la dispoziție o gamă...
Comisarii Protecției Consumatorilor și polițiștii bucureșteni au desfășurat o amplă acțiune de control, sâmbătă și duminică, în cluburile de noapte din București. Echipele de control au verificat respectarea prevederilor legale...
Sute de blocuri din București vor rămâne fără apă caldă și căldură, în perioada următoare, din cauza lucrărilor de reabilitare pe conductele rețelei de distribuție a energiei termice. Practic, sunt vizate zone din toate sectoarele Capitalei.
O monografie unică prin abordare și conținut a fost lansată la Târgul de Carte Gaudeamus, în prezența unui public numeros. 700 de pagini, 12.582 de absolvenți în perioada 1982-2024 și sute de învățători și profesori...
Protest, la ușa Guvernului! Membrii organizației de mediu Greenpeace au protestat, miercuri, în Piața Victoriei, față de posibila retragere a dosarului de înscriere în Patrimoniul UNESCO a sitului Roșia Montană.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019