Cum ar trebui etichetate produsele care conțin proteine din insecte și ce loc ar trebui să ocupe în circuitul comercial? Sunt întrebări adresate românilor de către șeful Direcției Generale Control și Supraveghere Piața și Armonizare Europeană din cadrul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, Paul Anghel, într-o postare pe pagina sa de Facebook.
ALEXANDRA VLAD, reporter ”Sunt două aspecte care ar trebui clarificate. Dacă produsele care conțin proteine obținute din greier, larva gândacului de bălegar, viermele galben de făină și lăcusta migratoare ar trebui etichetate în mod clar și dacă ar trebui vândute doar pe rafturi special alocate. Este punctată, astfel, problema opțiunii consumatorilor cu privire la posibilitatea de a distinge și diferenția produsele care conțin proteine din insecte, aprobate de Comisia Europeană ca ”Novel food”.”
Începând din anul 2021, Comisia Europeană a autorizat includerea a patru insecte pe lista produselor ce pot fi utilizate în alimentație. În Uniunea Europeană, start-up-urile concentrate pe creșterea insectelor au luat avânt. Cu atât mai mult, cu cât autoritățile de la Bruxelles au alocat fonduri pentru cercetare și facilități de producție. Câteva țări, printre care Belgia și Olanda, au permis, deja, comercializare alimentelor care conțin insecte. În Ungaria, Ministerul Agriculturii va modifica regulamentul de etichetare a alimentelor, pentru o informare corectă a cumpărătorilor, astfel încât produsele care conțin proteine din insecte să poată fi distinse și separate pe rafturile magazinelor.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019