Combaterea evaziunii fiscale la alcool si vegetale - un punct important pe agenda noului Executiv. Ministrul Finantelor, Bogdan Dragoi, a anuntat masuri ferme pentru eradicarea acestui fenomen care, an de an, pagubeste bugetul statului cu peste 15 miliarde de euro.
BOGDAN DRAGOI, ministrul Finantelor: "Termenul este de 60 de zile, au ramas vreo 40 si ne vom intelege. (...) Tinta data de prim-ministru este de 1,5 la suta din P.I.B., aproape 9 miliarde de lei".
Primul care a cerut continuarea ferma a masurilor de combatere a evaziunii fiscale din contrabanda cu alcool si produse vegetale a fost chiar premierul Razvan Mihai Ungureanu.
"Avem la dispoziție două surse importante pentru creșterea veniturilor bugetare și a produsului intern brut: accesarea și gestionarea eficientă a fondurilor europene și combaterea evaziunii fiscale. Avem venituri de 33% din PIB, sub media europeană de 40%. Vă cer ca, în termen de 60 de zile, acțiunile dumneavoastră de combatere a evaziunii fiscale în zonele alcool și produse vegetale, cu respectarea prevederilor legale, să aducă venituri la buget de cel puțin 1,5% din PIB."
La randul sau, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a precizat ca legislatia romaneasca are parghii legislative si instrumente pentru combaterea evaziunii fiscale, iar daca se vor identifica posibile imbunatatiri, acestea vor fi propuse Guvernului. Totodata, ministrul de Interne, Gabriel Berca, a dat asigurari ca atat ministerul cat si institutiile din subordine "vor interveni prompt si vor sesiza, fara intarziere, cazurile de complicitati ale autoritatilor cu evazionistii". De asemenea, La ANAF, "sunt acțiuni zilnice, în cadrul cărora sunt confiscate bunuri, produse, mijloace de transport, si se fac sesizări la Parchet", a declarat recent si seful ANAF, Sorin Blejnar. Evazionistii de pe piata bauturilor alcoolice au prejudiciat statul in ultimii 7 ani cu peste 5 miliarde de euro, potrivit asociatiilor din domeniu. In dese randuri reprezentantii Organizatiilor Patronale din Industria Alcoolului au acuzat DIICOT, ANAF, dar si alte autoritati ale statului de "blandetea" cu care trateaza acest fenomen foarte grav.
Protest al sindicaliștilor din Sănătate, la Parlament, în zilele în care sunt programate dezbaterea și votul în plen privind proiectul legii bugetului de stat și proiectul legii bugetului asigurărilor sociale pe 2021.
Mișcările sociale iau amploare, în România! După valul de proteste declanșate de polițiști, ceferiști, angajați din Sănătate și mineri, fermierii ies și ei în stradă, nemulțumiți de lipsa sprijinului financiar din partea statului.
110 milioane de euro într-un singur an, contribuția la bugetul de stat a Grupului Transilvania General Import Export - European Drinks&Food, deținut de Viorel Micula și Ioan Micula! Economia românească...
Prognoza economică este una pesimistă! O spune premierul Ludovic Orban care explică astfel motivul pentru care Executivul amână creșterea salariilor profesorilor! „E ca într-o familie – când îți scad veniturile și abia mai ai bani de mâncare, de plata chiriei, nu te duci să-ți bei banii la cârciumă”, a spus premierul, citat de Mediafax. Acesta a ținut apoi să precizeze că afirmația sa a fost răstălmăcită.
Președinții Camerei Deputaților și Senatului, Marcel Ciolacu și Teodor Meleșcanu, vor contesta la Curtea Constituțională adoptarea de către Guvernul Orban a bugetului pe 2020 fără dezbatere. Decizia a fost luată în cadrul...
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019