Dezbaterile publice vor lua în discuție orice propunere pentru revizuirea legii fundamentale a statului. Este declarația președintelui Senatului, Crin Antonescu, șef al Comisiei pentru revizuirea Constituției. Cine vrea să depună propuneri, o poate face până pe 15 mai. Un singur articol, primul din Constituție, nu suportă negocieri, spune răspicat liderul liberal. Este vorba despre acea prevedere potrivit căreia România este un stat național. Antonescu a răspuns, astfel, solicitarea maghiarilor de modificare a legii fundamentale în acest sens.
CRIN ANTONESCU, președintele Senatului: "In actuala Constitutie există un capitol care se numeste chiar asa: ''Limitele revizuirii.'' (...) Am inregistrat si propuneri care se refera la texte incluse in limitele revizuirii, pe care in termenii actualei Constitutii, nu sunt revizuibile, cum ar fi, spre exemplu, articolul 1 al Constitutiei."
MATE ANDRAS LEVENTE, deputat UDMR: "Stat national inseamna ca este o singura etnie pe tot ce inseamna un stat. (....) Trebuie sa facem un pas inainte si sa eliminam aceste discutii. Am sa lucrez in aceasta comisie. O sa incerc sa obtin votul pentru acest amendament."
Și biserica are o dorință. Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei vrea ca numele lui Dumnezeu sã apară în viitoarea Constituție.
CIPRIAN NICA, deputat PSD: "Nu este rău!"
CRIN ANTONESCU, președintele Senatului: "Este o chestiune destul de discutabila. (...) România va ramane un stat laic si o spun in calitate de crestin."
Potrivit premierului Victor Ponta, un referendum privind revizuirea Constituției ar urma să fie organizat la sfârșitul lunii septembrie sau în octombrie, cu o condiție: Legislativul să finalizeze textul până la sfârșitul sesiunii parlamentare de primăvară.
Miting în ploaie, pentru apărarea familiei, în inima Bihorului! Sute de orădeni au ignorat vremea neprielnică și s-au strâns în Piața Unirii din centrul Oradei, pentru a cere Parlamentului schimbarea Constituției în ceea ce privește definiția familiei. Mai exact, oamenii cer modificarea articolului 48 din legea...
Liberalii s-au reunit, astăzi, pentru a discuta strategia postalegeri. Cel mai important mesaj dat de PNL, în urma reuniunii, a fost acela că nu intră la guvernare, acest proiect fiind amânat pentru anul viitor sau peste doi ani. Prima ședință a Biroului Politic Național al noului PNL, a avut loc la Palatul Parlamentului, în prezența câștigătorul alegerilor prezidențiale de duminică, Klaus Iohannis și a seniorului liberal...
Mitingul pentru autonomia Ținutului Secuiesc, desfășurat, duminică, la Miercurea Ciuc, a declanșat un nou scandal între organizatori și autoritățile statului român, care sunt acuzate de sabotaj. Conflictul a izbucnit după ce garnitura de tren, care trebuia să aducă la Miercurea Ciuc mii de manifestanți, s-a defectat pe traseu. Deputatul spune că nu poate fi o coincidență ca, tocmai în ziua mitingului, să se defecteze garnitura de tren...
Noua Constituție se va aplica și viitorului președinte, dar prevederea referitoare la durata mandatului va rămâne ca până acum! Asta înseamnă că viitorul șef al statului va sta la Cotroceni tot cinci ani, în condițiile în care referendumul pentru revizuirea Constituției va avea loc odată cu alegerile prezidențiale de anul viitor. Judecătorii Curții Constituționale au decis că validarea consultării populare prin prezența a 50% plus unu din totalul alegătorilor este constituțională, dar numai după un an de la intrarea legii în vigoare.
USL a hotărât să amâne votul din plenul Senatului asupra proiectului de revizuire a Constituției pentru începutul lunii septembrie. Decizia a fost luată după întâlnirea dintre cei doi co-președinți ai Uniunii Social Liberale, Victor Ponta și Crin Antonescu. La rândul lor, reprezentanții opoziției nu vor mai lua parte la ședințele Comisiei de revizuire. Mai mult, democrat-liberalii au anunțat că nu vor participa nici la plenurile în care se va vota proiectul noii Constituții.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019