FMI pune conditii pentru ca Romania sa primeasca urmãtoarea transã de bani! Astfel, reprezentantii FMI cer ca Ordonanta de Urgenta a Guvernului 50 sã nu se aplice retroactiv. Bãncile trebuie sã elimine comisioanele abuzive si sã calculeze în mod transparent dobânzile. FMI cere modificarea Ordonantei pânã pe 15 decembrie.
JEFFREY FRANKS, seful delegatiei FMI în România "-Legea trebuie aplicatã doar pentru noile contracte sau si pentru cele vechi? -Conform legilor europene ar trebui aplicatã doar pentru noile contracte si nu retroactiv pe contractele aflate în derulare."
Reprezentantii Comisiei de Buget-Finante au fost receptivi la avertismentul lansat de FMI.
VIOREL STEFAN, presedinte Comisia de Buget-Finante "Modificarea nu exclude si varianta ca sã se introducã un amendament de eliminare a prevederilor care vizeazã contractele în derulare."
Modificãrile trebuie aprobate pânã pe 15 decembrie, data la care România ar trebui sã primeascã încã 900 de milioane de euro de la FMI.
VIOREL STEFAN, presedinte Comisia de Buget-Finante "-Modificarea legislatiei va fi o conditie în urmãtoarea scrisoare pe care o vom trimite FMI? -Transa care ar trebui accesatã de România pânã în 15 decembrie ar putea sã tragã sub rezerva acestei probleme legatã de Ordonanta 50. Ar exista si o posibilitate de declansare a procedurii de infringement!"
Potrivit bãncilor, aplicarea acestei ordonante, prin care se eliminã comisioanele abuzive, ar produce pierderi de aproximativ 900 de milioane de euro. Pe langa modificarea ordonantei 50, membrii delegației FMI s-au arătat îngrijorați că Guvernul ar putea să fie nevoit ca, de la 1 ianuarie 2011, să aducă salariile bugetarilor la nivelul anterior diminuării cu 25%. Expertii fondului nu sunt de acord ca bugetarii sa isi primeasca inapoi cele 25 de procente din salariu.
Jandarmeria Română atrage atenția asupra unei informații false rostogolite pe rețelele de socializare. ”Ar trebui să știți că peste 30% din efectivele jandarmeriei nu sunt români, sunt aduși după toate probabilitățile din Franța”, este conținutul...
Crește interesul băncilor pentru negocierile cu consumatorii! Anul 2024 a însemnat, comparativ cu 2016, o creștere de 23 de ori a disponibilității băncilor de a găsi împreună cu conciliatorii o soluție pentru rezolvarea problemelor semnalate, conform datelor Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor din domeniul Bancar (CSALB). Astfel că, anul trecut s-au înregistrat 989 de negocieri încheiate cu împăcarea părților din totalul concilierilor, iar în 65 de cazuri părțile nu s-au înțeles. Conform CSALB, 301 de cereri au fost rezolvate fără intervenția unui conciliator.
Protest uriaș în București, de Ziua Unirii! Conform unor estimări, peste 30.000 de oameni, cadre militare în rezervă, polițiști, silvicultori, ceferiști, mineri, energeticieni, siderurgiști și angajați din alte domenii, au participat, vineri...
Noul ministru al Educației și Cercetării, Daniel David, a facut public Raportul privind starea învățământului la momentul preluării mandatului. Acesta spune că salariul de bază în educație trebuie să reflecte respectul pe care noi îl dăm profesorului în societate și educației, precizând că indicatorii de performanță trebuie să vină în forma unor bonusuri, premii, suplimentar acestui salariu de bază.
”Ordonanța trenuleț”, care cuprinde măsurile de austeritate asumate de coaliția de guvernământ, a a fost publicată în Monitorul Oficial și se aplică de la 1 ianuarie. Ordonanța prevede creșteri de taxe...
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019