Psihoza care a provocat cozi uriașe, miercuri-seară, la stațiile de carburanți din România are consecințe, atât în buzunarele celor care s-au năpustit să-și facă provizii de benzină și motorină, cât și asupra speculanților de pe piața carburanților. După ce, inițial, au asistați pasivi la propagarea zvonului privind scumpirea carburanților, după ce a început asaltul asupra benzinăriilor, guvernanții au decis să aplice măsuri drastice. Miercuri-seară, după ce a primit semnale privind creșterea bruscă a prețurilor la combustibili, premierul Nicolae Ciucă a dispus controale ample la benzinării.
NICOLAE CIUCĂ, premierul României ”Statul român are obligația de a-și proteja cetățenii, de a proteja economia, mai ales în această perioadă complicată, provocată de invazia militară rusă în Ucraina. Nu voi permite nimănui să profite de această situație, pentru ca, din lăcomie sau din orice alte motive, să încerce să destabilizeze economia țării și viața cetățenilor.”
Totodată, Guvernul a anunțat că nu sunt probleme cu stocurile de carburanți, iar România nu are nicio problemă cu aprovizionarea stațiilor. În declarația susținută astăzi, premierul a precizat că nu va permite nicio tentativă de speculă.
NICOLAE CIUCĂ, premierul României ”România este o țară sigură, în care securitatea și siguranța noastră sunt garantate față de orice formă de agresiune, iar garanțiile trebuie să includă și stabilitatea economică. ANAF, ANPC, Consiliul Concurenței au demarat investigațiile, pentru a lua măsurile necesare de stopare a oricăror practici ilegale, abuzive, care nu au nicio justificare reală economică.
Vor fi controlate toate companiile petroliere care funcționează în România. Am cerut tragerea la răspundere a celor vinovați și sancțiunile cele mai severe pentru cei care vor să genereze instabilitate. Guvernul nu permite astfel de practici și va folosi toate instrumentele legale pentru a proteja cetățenii și mediul de afaceri. Atrag atenția că orice altă tentativă de a destabiliza echilibrele economice ale țării va fi de îndată, ferm și aspru pedepsită prin intervenția statului român.”
În baza dispoziției date de șeful Executivului, privind activarea imediată a instituțiilor de control și verificare a situației generate de creșterea nejustificată a prețurilor la carburanți, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a cerut Direcției Generale Antifraudă Fiscală din cadrul ANAF demararea unei ample acțiuni de verificare a pieței combustibilului din România. Echipele ANAF, alături de comisari din cadrul ANPC și reprezentanți ai Consiliului Concurenței vor verifica întreg lanțul comercial. Este vorba despre stațiile de vânzare a carburanților, distribuitorii en-gros, antrepozitele fiscale și companiile implicate. Consiliul Concurenței monitorizează piața carburanților și investighează situațiile în care preturile au crescut foarte mult, fără a avea o justificare economică. ”Este o situație internațională dificilă și volatilă generată, în principal, de adoptarea măsurilor economice de combatere a agresiunii ruse în Ucraina. În acest context, noi veghem ca unele companii să nu profite de această situație, deoarece o eventuală creștere nejustificată a prețurilor poate conduce la sancțiuni”, a declarat șeful Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu.
Amenzi uriașe pentru benzinării! Reprezentanții Inspecției Muncii au făcut aproape 1.900 de controale la benzinăriile din întreaga țară, în ultima săptămână.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019