Anchetă la abatorul Codlea. Inspectorii sanitar-veterinari au controlat o fermă de curcan din județul Brașov, după ce au fost atenționați prin sistemul european de alertă că de aici ar fi ajuns în Germania carnea cu reziduuri de antibiotic. Astfel, ei au luat mai multe probe, pentru a vedea dacă de acolo au plecat produsele toxice. Conducerea abatorului, în schimb, a dat asigurări că păsările sunt crescute cu furaje naturale.
RĂZVAN ȘANDRU, director general, fermă: "Avem toate elementele vizavi de lotul incriminat. Buletinul propriu de analiză din martie 2012, când a fost lotul incriminat, care e negativ, de asemenea avem și buletine recente (...) iar în ultimul moment mi-a parvenit contra proba B, din Germania, pentru acest lot incriminat, care e negativă."
VLAD MIHAI DUMA, medic veterinar: "Curcanii sunt tratați cu antibiotice doar curativ, când au o problemã. Li se administrează antibiotice, dar se respectă termenele de așteptare. (...) Înainte de a ajunge în abator sunt testați pentru aceste reziduuri. "
Scandalul cu carnea de curcan survine după cele cu laptele toxic, contaminat cu aflatoxină, carnea de cal din produsele englezești și carnea de pui contaminată cu salmonella dintr-o fermă din România. Chiar și așa, vicepreședintele ANSVSA, a ținut să precizeze că pe piața din România nu există produse contaminate, iar laptele și carnea de pasăre aflate la vânzare sunt sigure pentru sănătate. Rezultatele testelor efectuate pe carnea de curcan suspectată de infectare cu antibiotice le vom afla în termen de cel mult o săptămână. Carnea de la abatorul din Codlea a fost oprită de la comercializare.
Carnea de porc s-ar putea scumpi cu 25%, în lunile următoare, pe fondul scumpirii furajelor. Și asta deși se înregistrează un minimum istoric al valorii porcilor la poarta fermei. Avertismentul vine din partea...
Război între Ministerul Finanțelor și Primăria Capitalei! Florin Cîțu, șeful de la Finanțe, a anunțat că va dispune o inspecție economico-financiară la Primăria Municipiului București, precum și la companiile municipale aflate în subordine.
A.N.S.V.S.A. revine asupra deciziei care a speriat gospodarii și medicii veterinari din România! După ce a anunțat, zilele trecute, că, de Ignat, oamenii care vor să sacrifice porcii pentru consum o pot face doar în prezența...
Fermierii, contraziși de Ministerul Agriculturii! Potrivit unui comunicat transmis de ministerul condus de Petre Daea, scumpirea cărnii de pasăre și porc nu este justificată de situația din piață.
Se apropie sărbătorile de Paște, iar românii se pregătesc de cumpărături.... serioase. Carnea nu poate lipsi de pe mese, dar nu întotdeauna aprovizionarea se face din magazine. Autoritățile recomandă evitarea cumpărării produselor din carne, în afara locurilor autorizate, din cauza pericolului pentru sănătate.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019