Istoricii consideră că nu se respectă tradiția înmormântărilor regale: sicriul nu va fi adus cu trenul regal, așa cum s-a întâmplat la înmormântările celorlalți regi și nu va fi depus pe un afet de tun. Iar potrivit directorului Muzeului Curtea de Argeș, ora nu este potrivită. Gara din Curtea de Argeș, clădire monument istoric, este într-o stare avansată de degradare și nu poate găzdui un eveniment de o asemenea amploare. Familia regală a decis că ultimul drum al Majestății Sale Regele Mihai să se facă pe șosea.
IPS CALINIC, arhiepiscop de Argeș
"Da, e foarte bine că nu îl aduc cu trenul regal pentru că gara nu arată foarte bine, noi tot am insistat cu gara aceasta, gara Sinaia de vreun an doi să fie restaurată că e păcat, e un lucru necesar și în vederea venirii Regelui Mihai cu trenul în gară, mă rog s-a hotărât că va veni cum a venit și Regina Ana, și e foarte potrivit."
Localnicii sunt și ei dezamăgiți că ritualul de înmormântare nu va putea fi respectat și spun că este vina autorităților locale pentru felul în care arată gara.
VOX: "Foarte proastă, pentru că trebuia să fie ca un muzeu!"
VOX: "Ce să mai, e lăsată în părăsire practic, ca și altele, deși este un monument istoric, sigur că da!"
VOX: "Deci ar fi trebuit să arate mult mai bine pentru că e o clădire veche, nu s-a făcut nimic!"
O altă problemă, semnalată de un istoric, care este și consilier local, este că înmormântarea va avea loc seara.
ȘTEFAN DUMITRACHE, istoric și consilier local
"Un program, să îi zicem rupt de tradiția înmormântărilor regale și care nu respectă nicidecum cutuma, tradiția care a fost până acum, un altfel de sistem gândit mi se pare mult prea modern având în vedere că vorbim de un rege al României, un comandant suprem al armatei române, un mareșal care și a condus armata pe front și care a fost decorat de toate țările lumii și mai ales de țara sa, este trist ce se întâmplă iar ora de înmormântare este total nepotrivită."
Trupul neinsuflețit al Regelui Mihai va ajunge la Curtea de Argeș sâmbăta viitoare, iar slujba de înmormântare va fi oficiată la ora 18.45, într-un cadru privat.
De astăzi, România este în doliu național timp de trei zile, în memoria regelui Mihai! Pe durata doliului, instituțiile și autoritățile publice centrale și locale sunt obligate să arboreze în bernă drapelul României și drapelul Uniunii Europene.
Sicriul cu trupul neînsuflețit al regelui a fost adus în România, în această dimineață, cu o aeronavă militară care a aterizat pe Aeroportul Henri Coandă. La ceremonia de întâmpinare au fost prezenți Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, membri ai familiei regale, reprezentanți ai Președinței, ai Guvernului, ai Parlamentului, ai Armatei și ai Bisericii.
Familia Regală se reunește în Elveția, unde vor fi oficiate slujbe religioase în memoria Regelui Mihai. Între timp, în România, au început pregătirile pentru ceremonia de înmormântare a Regelui Mihai. Fostul suveran va fi îngropat în noua Catedrală Regală și Patriarhală din Curtea de Argeș.
Omagiu adus Casei Regale, la 100 de ani de la Marea Unire! Biblioteca Centrală Universitară “Carol I” din Capitală a fost gazda manifestării cultural-științifice intitulată "Onor Casei Regale! Rolul Monarhiei în făurirea statului modern prin Marea Unire de la 1918", organizată de către Inspectoratul Școlar al Municipiului București, Biblioteca Centrală Universitară, și Casa Corpului Didactic București.
Dorin Cioabă se visează mare regizor! Regele romilor vrea să facă filme cu țigani și s-a apucat deja de treaba. Deocamdată, el va pune în scenă o piesa de teatru despre viața etniei pe care o păstorește.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019