Asociația Națională Pentru Protecția Pacienților nu vede cu ochi buni propunerea Ministerului Sănătății privind impunerea unei plăți suplimentare, în cazul în care pacientul asigurat solicită serviciile unui medic anume. Președintele asociației, Vasile Barbu, susține că propunerea Ministerului Sănătății nu este potrivită pentru sistemul de sănătate din România. Conform impact.ro, Barbu a precizat că ținta este aceea ca pacientul să aibă acces nediscriminatoriu și echitabil la servicii medicale. Propunerea cu pricina ar produce, însă, discriminări și inechități, îngrădind accesul la servicii medicale pe criteriul ”am bani, am acces, nu am bani, nu am acces”.
LORENA PODAR, reporter ”Ministerul Sănătății propune introducerea unei noi taxe pentru pacienții care au, deja, asigurări de sănătate și vor să acceseze serviciile unui anumit medic. Potrivit notei de fundamentare, strategia vizează pilotarea furnizării anumitor servicii ambulatorii cu posibilitatea alegerii profesionistului, în baza unei coplăți reglementate legal și suportate de beneficiar. De asemenea, ar urmări programarea transparentă a serviciului respectiv în sistemul electronic de programări.”
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, susține, însă, că informațiia privind eventuala introducere a unei noi taxe pentru pacienții asigurați din România a fost prezentată neprofesionist. El subliniază că proiectul strategiei naționale de sănătate pentru perioada 2023-2030, pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătății, aduce în discuție o reformă, până în anul 2030, a sistemului de sănătate, care trebuie să extindă accesul la serviciile ambulatorii și să creeze premisele apropierii serviciilor medicale de pacienți. Rafila a mai adăugat că este vorba doar despre un proiect pilot, care trebuie să se desfășoare între 2026 și 2028. Strategia este supusă dezbaterii publice și, dacă Executivul consideră că nu este oportun acest pilot, poate să dispară din planul de acțiuni.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019