Stațiunile montane românești au fost asaltate, și anul acesta, de mii de ruși, ucrainieni și cetățeni din Republica Moldova, care au sărbătorit Crăciunul pe stil vechi. Valea Prahovei, Sovata și Bucovina vor fi pline și în perioada Anului Nou pe stil vechi.
AMBIANTÃ (dans)
Sute de turiști din Republica Moldova și Rusia au sărbătorit Crăciunul la Sovata.
AMBIANTÃ: "Am plecat sã colindãm..."
VOX: "Mos Crãciun vrem sã aducã unirea cu marea tarã mumã, patria mumã, cu România."
VOX: "-De unde sunteti? -Din Chisinãu. -Si în fiecare an vreti neapãrat la Sovata? -La Crãciun pe data de sapte, noi suntem aici în fiecare an."
SZOBOSZLAI ERIK, director de marketing "Deja devine o traditie sã avem hotelul plin în aceastã perioadã, plin de moldoveni, de rusi, care sãrbãtoresc astãzi Crãciunul."
Și Sinaia a fost în mare sărbătoare, joi noapte. Petrecăreții au mâncat, au bãut vodcă și au dansat până la ziuă
VOX: "Ne-am distrat foarte bine, ne simtim ca acasã, eu sunt din Republica Moldova."
AMBIANTÃ (artificii)
Sârbii din vestul țării au făcut și ei petreceri de neuitat. De Crăciun, aceștia respectă un ceremonial inedit: aprind o bucată de stejar în fața bisericii, pentru ca focul purificator să alunge răul. Focul este aprins după slujba de seară, când rugul este binecuvântat.
NEMOIJSA POPOV, preot sârb "Arderea stejarului, fiind un lemn de esentã tare, reprezintã credinta noastrã tare în venirea Domnului Iisus Hristos pe lume sã ne mântuiascã."
VOX: "Focul acesta se aprinde, arde stejarul pentru bunãstare si pentru curãtarea sufletului omului."
În timp ce localnicii au vegheat focul, gospodinele au pregătit sarmalele și vinul fiert. Anul acesta, în Banat, credincioșii sârbi au aprins 59 de focuri la bisericile ortodoxe și alte cinci la mănăstirile locului.
Doi tineri ucraineni care au trecut granița în România prin munți, în județul Maramureș, au fost salvați sâmbătă-seară. Aceștia au solicitat ajutorul autorităților române după ce au constatat că nu știu unde se află.
Un timișorean, care a predat unui centru de colectare peste 70.000 de kilograme de fier vechi, a fost trimis în judecată pentru evaziune fiscală. Conform datelor din dosar, de-a lungul anilor, bărbatul a cumpărat fier vechi...
Cei trei tineri ucraineni rătăciți în munții Maramureșului au fost salvați. Salvamontiștii maramureșeni i-au găsit după miezul nopții, într-o zonă greu accesibilă. Ucrainenii, cu vârste de 22, 23 și 24 de ani, din Kiev...
Patru ucraineni cu vârste de 25, 31, 34 ani și 28 de ani, salvați din Munții Maramureșului! Acțiunea a avut două etape. Într-o primă etapă au fost salvați trei bărbați, iar în a doua etapă a fost salvat tânărul de 28 de ani. Localizarea ucrainenilor a fost făcută de STS Maramureș.
Autoritățile române caută soluții pentru zecile de mii de refugiați ucraineni. De la începutul conflictului, aproape 120.000 de oameni au ajuns în România. Cei mai mulți și-au continuat călătoria, spre alte state europene. 46.000 sunt încă aici, deși doar puțin peste 1.000 au cerut azil.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019