Ca in fiecare an, mii de credinciosi s-au adunat pe Dealul Patriarhiei, pentru a se inchina la moastele Sfantului Dimitrie cel Nou. Oamenii nu au tinut cont nici de temperaturile scazute, nici de foame sau sete si au asteptat ore intregi ca sa atinga sfintele moaste.
vox:" Tinand legatura tot timpul cu sfintii care ne ocrotesc ,ne ajuta sa mergem pe drumul mantuirii"
vox: "ma linisteste ,ma simt bine am o bucurie in suflet "
vox:"va spun sincer e prima oara cand vin si am asa o stare de liniste"
preot profesor IONEL DURLEA"Pentru credinciosii nostrii pelerinajul acesta are o valuare deosebita e vorba de intalnirea pe care o are cerul cu pamantul"
Născut in veacul al 13-lea într-o familie de țărani din satul Basarabov, din sudul Dunării, Sfântul Dumitru a dus din copilărie o viață virtuoasă. Când a crescut, a intrat călugăr într-o mănăstire. După o vreme, a hotărât să se retragă într-o peșteră, unde a trăit în singurătate deplină, neștiut de oameni. A dus o viață sfântă, rugându-se zi de zi, cu lacrimi, pentru binele tuturor. Cunoscându-și dinainte data morții, atunci când i-a venit sorocul s-a întins între două lespezi de piatră și, in pace, și-a dat sufletul lui Dumnezeu. La 3 veacuri după moartea lui, o ploaie torențială a făcut ca apele râului să urce până la peștera în care trăise. Șuvoaiele dezlănțuite au luat cu ele trupul Sfântului și l-au purtat până în apropierea satului său natal. Aproape 340 de mii de români isi sarbatoresc ziua numelui de Sfantul Dumitru. Cei mai multi dintre ei sunt barbati, iar cele mai des intalnite nume sunt Dumitru si Mitică. Dintre doamne si domnisoare, Dumitra este numele cel mai frecvent.
La 50 de zile de la învierea lui Iisus Hristos creștinii ortodocși sărbatoresc Rusaliile sau Pogorârea Sfanțului Duh. Duhul Sfânt a coborât între apostoli, în chipul unor limbi de foc, iar aceștia au început să vorbească în limbi străine, pe care nu le știau până atunci. Evenimentul marchează și întemeierea Bisericii.
O nouă ediție din spectacolul dumneavoastră preferat "Start Show România", mâine, de la ora 13:00, la Național TV! Gazdele emisiunii, Diana Matei și Adrian Enache, v-au pregătit o ediție specială, de sărbătoare.
Zi mare în calendarul creștin ortodox! Credincioșii îi prăznuiesc pe cei 40 de sfinți mucenici, în amintirea soldaților romani creștini martirizați în anul 320. Astăzi femeile fac sfințișori pentru a le da de pomană de sufletul celor adormiți iar bărbații beau nu mai puțin de 44 de pahare. Așa spune tradiția! Ea diferă însă de la regiune, la regiune.
Zi de mare sărbătoare pentru creștinii ortodocși și greco-catolici! În a treia zi de Crăciun, este celebrat Sfântul Ștefan, ucenic al lui Hristos și primul martir al Bisericii, care și-a dat viața pentru credință. El a fost ucis cu pietre...
Sărbătoare importantă, astăzi, în rândul credincioșilor! Peste 100 de mii de enoriași s-au strâns la Iași, pentru a participa la cel mai mare pelerinaj ortodox din România, destinat sărbătoririi Sfintei Parascheva, considerată ocrotitoarea Moldovei. Moaștele acesteia, depuse la Catedrala Mitropolitană din Iași, atrag, anual, sute de mii de pelerini.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019