Date companie
 
 
 
 

Crește numărul de transplanturi, dar banii alocați în acest scop ajung doar până la jumătatea anului

RSS Știri
 
 
Data publicării : 3 Martie 2013
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : timisoara, bucuresti, oradea, romani, transplant, operatii, organe
 

Sute de români au primit, anul trecut, o nouă șansă la viață, în urma operațiilor de transplant la care au fost supuși, iar, în 2013, numărul intervențiilor se anunță a fi și mai mare. Paradoxal însă, principala problemă o reprezintă găsirea donatorilor, deși suntem țara cu cele mai multe accidente vasculare-cerebrale din Uniunea Europeană. Elena Vlad s-a născut cu rinichi polichistic, o afecțiune care a făcut ca, la vârsta de 14 ani, acesta să-i cedeze. După transplant, însă, este sănătoasă, s-a căsătorit și are un copil.

ELENA VLAD, pacientă "La 22 de ani, a fost nevoie de un transplant sau dializă. Operația a fost un succes. Foarte norocoasă! În primul rând, o astfel de experiență îți schimbă viața. Te face să vezi lucrurile altfel, să te bucuri mai mult."

Tot de un transplant de rinichi a avut nevoie și Alexandru Iepure. Se întâmpla în urmă cu 20 de ani, iar acum are 58 de ani și se simte mai bine ca niciodată.

ALEXANDRU IEPURE, pacient "În prezent, mă simt bine, mulțumesc lui Dumnezeu și medicilor care au avut grijă de mine și sper să o mai duc 20 de ani. Mă simt un om nou-născut, mă simt foarte bine, ceea ce doresc la toți colegii mei!"

Numărul intervențiilor chirurgicale este în continuă creștere. Anul trecut, au fost efecutate 75 de transplanturi hepatice, 55 renale și 56 medulare.

CARMEN ORBAN, manager, Institutul Clinic Fundeni "Ce este impresionant este faptul că în anul 2013, un an fără resurse financiare, s-au efectuat deja 14 transplanturi hepatice, 9 renale și 31 medulare."

VICTOR ZOTA, președinte, Agenția Națională de Transplant "S-a micșorat timpul de așteptare la transplant hepatic, în primul rând. La transplant de măduvă, anul trecut, s-au făcut aproape 200. Acum, vreo 5 ani, făceam 6."

În România, există doar 3 centre din care se preiau organe, la Timișoara, la Oradea și în Capitală, iar banii alocați pentru Programul Național de Transplant ajung doar până la jumătatea anului.



« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu



 
 

Alte știri pe aceeași temă

  • Donarea de organe, un proces cu multe obstacole ( 1 Aprilie 2025 )

    Donarea de organe în România este un subiect delicat. Deși reprezintă un act de altruism, care poate salva vieți, procesul este adesea îngreunat de obstacole administrative și juridice, descurajând potențialii donatori. Patru adolescenți au decis să se implice în lupta pentru viață, odată cu lansarea Asociației "Prin tine, faci bine".

  • Iureșul controalelor ANPC ( 30 Martie 2025 )

    Controalele efectuate de comisarii Protecției Consumatorilor la operatorii economici din Timișoara s-au soldat cu amenzi în valoare totală de 168.000 de lei. De asemenea, a fost dispusă oprirea temporară a prestării serviciilor...

  • Târg de joburi, în Capitală ( 28 Martie 2025 )

    Circa 80 de companii, cu peste 5.000 de oferte de locuri de muncă, la ”Angajatori de TOP” București! La târgul de joburi organizat în 28 și 29 martie, la Sala Palatului, românii aflați în căutarea unui loc de muncă au la dispoziție o gamă...

  • În vizorul ANPC, cluburile de noapte ( 24 Martie 2025 )

    Comisarii Protecției Consumatorilor și polițiștii bucureșteni au desfășurat o amplă acțiune de control, sâmbătă și duminică, în cluburile de noapte din București. Echipele de control au verificat respectarea prevederilor legale... 

  • Fără apă caldă și căldură, în București ( 27 Ianuarie 2025 )

    Sute de blocuri din București vor rămâne fără apă caldă și căldură, în perioada următoare, din cauza lucrărilor de reabilitare pe conductele rețelei de distribuție a energiei termice. Practic, sunt vizate zone din toate sectoarele Capitalei.

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2