Principalele temeri ale românilor sunt legate de evoluția economiei! Creșterea inflației, deprecierea leului și accentuarea blocajului financiar reprezintă și principalele temeri ale investitorilor în toamna acestui an. Șapte din zece companii declarau de altfel că își amână cu bună știință plățile, pentru a-și acoperi probleme financiare de strică necesitate, arată un nou studiu. Accentuarea blocajului financiar se află, de asemenea, în topul preocupărilor investitorilor. Într-o economie în care marea majoritate a companiilor sunt slab finanțate, dinamica plăților și încasărilor face diferența dintre supraviețuire și insolvență.
ADRIAN NEGRESCU, analist economic
"În acest moment toți ochii investitorilor sunt îndreptați în primul rând spre inflație, o mare problemă, avem una din cele mai mari inflații din Uniunea Europeană."
Cea mai recentă estimare a Băncii Mondiale arăta că economia României va crește cu numai 3,6%, în 2019, iar ultimul raport a majorat această estimare la 4,2%. Consumul privat a rămas principalul motor al creșterii economice, majorându-se cu 6,1% de la an la an, susținut de creșteri ale salariilor în sectorul public, a salariilor minime și a pensiilor, care au sporit veniturile disponibile.
ADRIAN NEGRESCU, analist economic
"Economia românească a crescut foarte mult. Problema se pune altfel, nu știm dacă a crescut atât de sănătos pe cât ne-am fi dorit. Am fi vrut o economie bazată mai mult pe producție, pe lucruri pe care le facem și să le exportăm și mai puți pe importuri. "
Creșterea economică este de așteptat să se modereze pe termen mediu, întrucât spațiul fiscal disponibil se micșorează și piața muncii se tensionează din ce în ce mai mult, subliniază Banca Mondială. Această tensiune este probabil să fie cea mai accentuată pentru lucrătorii cu studii superioare, ale căror rate de ocupare de 89,2% în primul trimestru al anului 2019 au fost de două ori mai mari decât ale lucrătorilor cu studii inferioare. Este probabil să creeze presiune asupra creșterii salariilor și să contribuie la creșterea inegalității.
Primul centru integrat de economie circulară din România adresat pieței sociale, inaugurat la București! Copiii și adulții defavorizați pot să viziteze acest centru pentru a participa la diverse activități educative.
Banii europeni, atât de așteptați în țară pentru recuperarea economiei, nasc în continuare controverse. Fostul europarlamentar și actual coordonator al Alternativei pentru Demnitate Națională, Cătălin Ivan, atrage atenția asupra termenelor stricte în care România trebuie să se încadreze pentru accesarea fondurilor europene.
Ministrul interimar al Finanțelor vrea să ia măsuri pentru atenuarea impactului pandemiei de infectare cu coronavirus asupra mediului economic!
Președintele României susține transformarea țării prin tehnologizare! Klaus Iohannis a participat la lansarea proiectului Romania Tech Nation, la Universitatea Politehnică, unde a vorbit despre nevoia de dezvoltare a sectorului digital, despre implicarea antreprenorilor, precum și despre digitalizarea economiei.
Moderație fiscală și înăsprirea politicilor monetare. Este recomandarea misiunii Fondului Monetar Internațional, la finalul vizitei de evaluare a economiei efectuată în România. Experții F.M.I. subliniază, totodată, importanța...
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019