”Seismul” provocat în România de succesul candidatului Călin Georgescu în primul tur al prezidențialelor pune sub semnul întrebării chiar securitatea țării. Președintele Klaus Iohannis a convocat Consiliul Suprem de Apărare a Țării. Conform comunicatului transmis de Administrația Prezidențială, pe ordinea de zi a ședinței se află ”posibile riscuri la adresa securității naționale generate de acțiunile unor actori cibernetici statali și non-statali asupra unor infrastructuri IT&C, suport pentru procesul electoral”. Directoratul Național de Securitate Cibernetică precizează în contextul, discuțiilor privind rolul companiei chineze TikTok în victoria candidatului Călin Georgescu în primul tur al alegerilor prezidențiale, că a recomandat instituțiilor publice, în 2023, să interzică aplicația TikTok și că monitorizarea conturilor de social media și investigarea tacticilor și tehnicilor de propagare a postărilor de pe rețelele sociale prin manipulare de algoritmi nu intră în atribuțiile instituției. DNSC subliniază că, în perioada alegerilor a colaborat cu AEP, STS și ANCOM, pentru a preveni atacurile cibernetice asupra infrastructurii electorale. Coaliția Vot Corect a publicat raportul de monitorizare a alegerilor din 24 noiembrie, în care se arată că AEP a fost sesizată pentru demararea urgentă a unui control, iar ANCOM pentru inițierea unei investigații, prin colaborare cu Comisia Europeană, cu privire la campania Tik Tok desfășurată de candidatul Călin Georgescu. Coaliția arată că rezultatele au fost surprinzătoare, inclusiv pentru majoritatea actorilor politici cotați cu șanse ridicate de a intra în cel de-al doilea tur de scrutin, deoarece vizibilitatea candidatului Călin Georgescu în peisajul electoral mainstream a fost foarte redusă, campania sa fiind bazată într-o mare măsură pe promovare considerată inautentică pe platforma Tik Tok și pe lipsa finanțării campaniei, ceea ce ridică semne de întrebare.
Anularea alegerilor a generat provocări, iar unii au perceput-o drept o criză, însă a fost o situație excepțională, gestionată cu instrumente democratice. Aceste afirmații au fost făcute de către președintele interimar, Ilie Bolojan, la întâlnirea anuală cu șefii misiunilor diplomatice acreditați în România.
Directoratul Național de Securitate Cibernetică a fost notificat de mai mulți utilizatori cu privire la un nou val de tentative de fraudă, care au ca scop compromiterea conturilor pe anumite platforme de mesagerie, precum WhatsApp.
După mai multe discuții purtate în sânul coaliției, data alegerilor prezidențiale ar fi fost validată. Potrivit surselor politice, coaliția PSD-PNL-UDMR ar fi stabilit, în principiu, data organizării scrutinului pentru șeful statului.
Camera Deputaților și Senatul s-au întrunit astăzi în noua formulă. La Camera Deputaților, PSD are cei mai mulți deputați, urmat de AUR, PNL, USR, SOS și UDMR.
În ciuda deciziei CCR de anulare a prezidențialelor, Călin Georgescu a mers, duminică-dimineață, la secția de votare din Mogoșoaia, la care este arondat, unde a fost întâmpinat de susținători. El a cerut deschiderea...
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019