Un miliardar canadian de origine romana, al carui tata a facut afaceri cu Ceasescu, a câstigat o licitatie care-i pune pe tava cel mai mare zacamânt de cupru din România. Cupru Min Abrud, societate care detine peste 60 de procente din resursele de cupru ale României, a fost adjudecata de compania Roman Copper Corp din Canada, deținuta de omul de afaceri Stephen Roman, la o licitatie cu strigare, pentru suma de 200 de milioane de euro. Licitatia nu a fost lipsita de incidente. Câtiva protestatari aflati în fata Ministerului Economiei au avut un schimb dur de replici cu ministrul Economiei, Lucian Bode.
AMBIANTA "- De ce vorbiti asa cu mine? Ma cunasteti? Va garantez sunt un om cinstit. Uitati-va în ochii mei. Nu ma credeti! - În an electoral la presiunea F.M.I. vindeti societatea. Indiferent de an electoral este permis ca o societate precum Cupru Min sa dispara?"
Sindicatele se opun privatizarii companiei de exploatare a zacamintelor de cupru.
prin telefon ION POPESCU, presedinte, Confederatia Nationala "Meridian" "Nu dorim privatizarea Cupru Min. Nu dorim privatizarea resurselor în general. Este o mare hotie."
VOX "Tot ce a ramas al statului, dam totul pe de-a gata."
VOX "Statul trebuie sa asigure exploatarea resurselor nationale în concordanta cu interesul national."
Zacamântul de cupru exploatat de Cupru Min este estimat la 900 de mii de tone, iar valoarea acestuia este evaluata la circa sase miliarde de euro. Potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei, statul roman s-a angajat față de Fondul Monetar Internațional să privatizeze Cupru Min Abrud, până în aprilie 2012, termen care a fost respectat. In urma privatizarii, statul va încasa o redeventa de 6 la suta din valoarea anuala a vânzarilor. Specialistii spun ca în perimetrul ce urmeaza sa fie exploatat s-ar afla si alte resurse.
prin telefon ION POPESCU, presedinte, Confederatia Nationala "Meridian" "La Rosia Poieni nu este numai cupru. Mai sunt si alte elemente precum aur, argint, fier. De ce o vindem numai pentru cupru?
Compania care a cumparat Cupru Min Abrud are strânse legaturi cu România. Proprietarul Stephen G. Roman are afaceri si în exploatarea aurului. De altfel, el a fost implicat si în finantarea companiei Gabriel Resources, care detine zacamântul aurifer de la Rosia Montana. Tatal sau, Stephen Roman a fost primul canadian care a explorat zacamântul de la Rosia Montana, la începutul anilor '80, când Nicolae Ceausescu l-a chemat pe acesta si pe fiul sau, ca sa dezvolte mineritul de uraniu si de carbune din România.
Patru firme de construcții concurează pentru realizarea segmentului de 26 de kilometri ce face parte din Autostrada Transilvaniei și leagă localitățile Suplacu de Barcău și Chiribiș, din județul Bihor! Reprezentanții...
Greu cu lucrările de infrastructură rutieră, în România! Anunțul aparent optimist al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, privind un proiect de mare interes, ascunde o capcană a timpului.
Metroul până la Aeroportul Otopeni, un proiect ambițios, înăbușit încă din fașă! Documentația pentru organizarea licitației privind execuția magistralei de metrou Băneasa - Aeroportul Otopeni a fost respinsă...
Pandemia de COVID-19 a afectat și piața de medicamente! Astfel, românii cumpără mai puține cutii de la lună la lună, consumul scăzând cu 16,6%, potrivit datelor furnizate de compania de cercetare de piață...
Licitația pentru achiziția a peste o sută de milioane de măști chirurgicale a fost anulată de Ministerul Sănătății. Este vorba de licitația anunțată acum cu două săptămâni, în urma căreia Ministerul Sănătății trebuia...
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019