Romanii sunt din nou interesati de credite, chiar daca fluctuatiile cursului valutar le dau emotii zilnic. Astfel, cursul de schimb leu - franc elvetian s-a depreciat constant în acest an, numai de la începutul lunii septembrie rata urcând cu 1,8%, ceea ce i-a afectat puternic pe românii care au contractat împrumuturi în franci elvetieni.
De exemplu, un client care are de plata o rata de 500 de franci elvetieni plateste luna acesta cu circa 140 de lei mai mult decât în urma cu exact o luna. Datele BNR arata ca 4,5% din totalul creditelor cu valori de peste 20.000 de lei, sunt în alte monede decât euro, leu sau dolari americani, respectiv în franci elvetieni si yeni. Si persoanele care au ales sa faca un credit in euro au scos mai multi bani din buzunar saptamana acesta, dupa ce referinta publicata marti de BNR pentru euro a urcat la un nou record istoric, de 4,35 lei/euro, iar paritatea pentru dolar a depasit de asemenea ultimul nivel maxim absolut, ajungând la 3,56 lei pentru un dolar. Totusi, analistii spun ca, pana la sfarsitul anului, moneda nationala s-ar putea aprecia usor si ar putea atinge nivelul de 4,15 lei pentru un euro, in timp ce BNR informeaza ca in luna iulie, de trei ori mai multe persoane au verificat daca pot lua un împrumut fata de iunie.
Un nou record, la Salvamont! Sâmbătă, la Dispeceratul Național Salvamont au fost primite 187 de apeluri pentru ajutor, un număr apropiat de cel înregistrat în perioada sărbătorilor. În urma intervențiilor salvamontiștilor...
Caz grav la Iași! O femeie de 63 de ani a ajuns în stare critică la spitalul Sfântul Ioan. Aceasta avea o alcoolemie record de 7,55 la mie.
Trafic record pe aeroporturile Capitalei! Compania Națională Aeroporturi București, care administrează Aeroportul Henri Coandă și Aeroportul Băneasa, a înregistrat anul trecut un număr record de aproape 13 milioane de pasageri.
În acest an s-au făcut producții record la porumb! Dacă în Vestul țării, culturile au fost afectate de secetă, în Bărăgan, fermierii vor strânge în aceasta toamnă în hambare o recoltă care a depășit cu mult așteptarile. Chiar și pe suprafețele neirigate, producția este aproape dublă față de anul trecut.
Companiile din România au distribuit în acest an dividende de 43 miliarde lei din profitul pe 2016. Nivelul este unul record, fiind echivalent cu valoarea distribuită în precedenții șapte ani la un loc.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019