Date companie
 
 
 
 

Datini și superstiții de Crăciun

RSS Știri
 
 
Data publicării : 25 Decembrie 2018
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : craciun, colinde, datini, superstitii
 

De Crăciun sunt legate datini păstrate din străbuni. Nașterea Pruncului Iisus este vestită prin colinde, iar creștinii, asemenea Magilor de la Răsărit, le oferă colindătorilor daruri. Începând din prima zi de Crăciun, copiii umblă cu Steaua, vestind nașterea lui Iisus Hristos. În tradiția populară românească se spune că, prin colinde, creștinii alungă pustiul din case, din sate și orașe, din țară și din toată lumea. Sărbătoarea Crăciunului este marcată și de superstiții cu origini în credințe și mituri străvechi. Se spune că în ziua de Crăciun nu se mătură, ci doar a doua zi, iar gunoiul strâns trebuie dus la pomi ca să fie roditori. De asemenea, copiii care se nasc în ziua Nașterii Domnului au parte de noroc toată viața. Se mai crede că, dacă, în dimineața Crăciunului, te speli pe față cu apă în care ai pus un ban de argint, ai parte de sănătate tot anul care vine.

ANA IACUB, reporter ”Potrivit credinței populare, dacă cerul este senin în prima zi de Crăciun, atunci anul care vine va fi unul cu rod îmbelșugat. Prin părțile Muscelului se spune că zilele de 24, 25, 26 și 27 decembrie corespund celor patru anotimpuri și, cum va fi vremea în această perioadă, așa vor fi și anotimpurile din anul următor.”

Legat de obiceiurile alimentare, românii obișnuiesc să țină post timp de 40 de zile înainte de Crăciun, care se încheie după Sfânta Liturghie din ziua Nașterii Mântuitorului. Pe masa din ziua de Crăciun se pun bucate de dulce. Cârnații, caltaboșul, toba, piftiile și sarmalele preparate din porcul tăiat în ziua de Ignat, precum și tradiționalul cozonac, sunt la mare cinste. a



« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu



 
 

Alte știri pe aceeași temă

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2